rasprava o proračunu

Scholz u Bundestagu: Građanima Njemačke, ali i meni je dosta ovog statusa quo

06.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu u Bundestagu sve snage u zemlji na ulaganje napora u ostvarenju projekta "Pakt za Njemačku" koji bi pridonio modernizaciji zemlje i prevladavanju gospodarske krize

"Građanima Njemačke ali i meni je dosta ovog statusa quo", rekao je kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) obraćajući se Bundestagu tijekom opće rasprave o proračunu za sljedeću godinu.

On je demokršćansku oporbu u Bundestagu, savezne pokrajine i gradove, poduzeća, sindikate i javnu upravu pozvao na ulaganje napora kako bi se prevladao zastoj u reformama mnogih segmenata javnog života koji, kako je rekao Scholz, koče investicije i napredak.

"Kao kancelar ne mogu narediti napredak. Zato vas pozivam da zajednički uložimo sve snage", rekao je Scholz.

On je naveo točke iz svog "Pakta za Njemačku" koji bi sadržao reforme koje bi vodile smanjenju birokracije, pojačanoj izgradnji digitalne infrastrukture i omogućavanju useljavanja za stručnu radnu snagu. Sve to bi, kako je rekao Scholz, trebalo potaknuti investicije i pridonijeti gospodarskom rastu.

"Samo zajednički se možemo riješiti sloja prašine koju čine birokracija, strah od rizika i svađe oko kompetencija koja se nakupljala godinama i desetljećima", rekao je njemački kancelar.

Demokršćanska oporba je kritizirala sukobe unutar vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicijske vlade Olafa Scholza koji su pridonijeli gospodarskom zastoju Njemačke ali je istodobno signalizirala spremnost na suradnju u cilju ostvarivanja projekta "Pakt za Njemačku".

Predvodnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu Alexander Dobrindt je obećao podršku ali je istodobno zatražio i dodatne mjere u cilju sprječavanja ilegalnog useljavanja poput uvođenja kontrola na granici s Poljskom i Češkom kao i proširenja liste sigurnih zemalja i na zemlje Magreba.

"Ako to učinite, spremni smo na pakt", rekao je Dobrindt.

Spremnost na suradnju su signalizirali i prvi premijeri saveznih pokrajina među kojima su i one gdje je na vlasti demokršćanska Unija CDU/CSU.

Njemačko gospodarstvo se već drugi kvartal za redom nalazi na rubu recesije a predstavnici gospodarstva su u više navrata od vlade zatražili promjene posebice u sektoru smanjenja birokracije kao i poboljšanju infrastrukture.