nova i snažnija partnerstva

Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove kao u Hladnom ratu i ojačati europsko i transatlantsko jedinstvo

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 05.12.2022 10:26
  • Objavljeno 05.12.2022 u 10:26
Olaf Scholz

Olaf Scholz

Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u ponedjeljak u članku za Foreign Affairs kako treba spriječiti stvaranje blokovske podjele kao u Hladnom ratu, dok je apelirao na izgradnju novih partnerstva

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz. "To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava - pragmatično i bez ideoloških naočala", dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, pri čemu je potrebno jače europsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta prijetnja.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske prijetnje napada na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Europe i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama diljem svijeta, napisao je njemački kancelar.

"Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti kakvog očekuju naši saveznici, graditelj mostova unutar Europske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema", napisao je Scholz.

  • +7
  • +4

Olaf Scholz

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!