nova i snažnija partnerstva

Scholz: Moramo izbjeći podjelu svijeta na blokove kao u Hladnom ratu i ojačati europsko i transatlantsko jedinstvo

05.12.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u ponedjeljak u članku za Foreign Affairs kako treba spriječiti stvaranje blokovske podjele kao u Hladnom ratu, dok je apelirao na izgradnju novih partnerstva

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove", napisao je Scholz. "To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava - pragmatično i bez ideoloških naočala", dodao je.

Scholz je posebno istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, pri čemu je potrebno jače europsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta prijetnja.

Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske prijetnje napada na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Europe i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama diljem svijeta, napisao je njemački kancelar.

"Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti kakvog očekuju naši saveznici, graditelj mostova unutar Europske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema", napisao je Scholz.

  • +7
Olaf Scholz Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN