28. godina

Schmidt najavio da će postrožiti zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici

11.07.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Christian Schmidt u svome obraćanju na komemoraciji povodom 28. godišnjice u Srebrenici najavio je da će najvjerovatnije unaprijediti zakon o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo Valentin Inzko.

"Moramo razumjeti i moramo tugovati. Lekcije iz Srebrenice se nikada ne smiju zaboraviti. Imamo slučajeva kada vidimo da se Srebrenica zaboravlja. Moramo se vratiti na početak i shvatiti da je to moralna dužnost svih nas, posebno Međunarodne zajednice koja je na ovom mjestu prije 28 godina dala svoj doprinos pravdi i nije osigurala budućnost mladom naraštaju u ovoj zemlji“, kazao je Schmidt, prenosi Klix.ba.

Naglasio je značaj jačanja kapaciteta Memorijalnog centra Potočari, da kroz edukaciju čuva sjećanje i da je to učinjeno kroz izradu plana zaštite, prevencije, komemoracije, sjećanja i da zahvalnost neće ostati samo na riječima nego i kroz konkretne akcije međunarodne zajednice.

"Da bi pomirenje bilo učinkovito, ključni su istina, pravda, odšteta i garancije da se tako nešto neće dogoditi", rekao je Schmidt.

Istaknuo je da Memorijalni centar kroz akademske rasprave treba postati ključna institucija u ovoj zemlji i na europskom kontinentu kako bi pružio podršku i spriječio ponavljanje.

"Munira, uputila si apel da 11. srpnja postane službeno priznat Dan žalosti i ja se slažem s tim. Znam što znači u Njemačkoj kada obilježavamo Dan sjećanja na holokaust. Pozivam međunarodnu zajednicu, Vijeće Europe Europljani će podržati ovu inicijativu i ta će godina biti službeno prepoznata kao dan žalosti", rekao je Schmidt.

Podsjetio je na knjigu Hasana Hasanovića, koja u posljednjem poglavlju govori o poricanju i kazao da je to ključno.

“Svi oni koji u kontekstu zakonodavstva mog prethodnika, koje ću vjerojatno proširiti, moraju znati da oni koji negiraju i veličaju zločine nanose bol ne samo obiteljima nego cijelom čovječanstvu”, rekao je Schmidt.

  • +10
Komemorativna sjednica za žrtve genocida u Srebrenici Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Najavljeno proširenje ili izmjena zakona konkretno se može odnositi na lakše procesuiranje negiranja genocida, s obzirom da tužiteljstvo kaže da je negiranje teško dokazati jer nije utvrđena izravna šteta. Međutim, kada bi Schmidt to precizirao, onda uopće ne bi bilo mjesta da negiranje genocida ostane nekažnjeno.

Poručio je da se mora pozabaviti poviješću koja se uči u školama.

“Pozivam nadležne organe da procesuiraju negiranje genocida i veličanje zločina kako se ne bi dodatno produbile patnje žrtava.

Zahvaljujem glavnoj tužiteljici Bavarske i što se tužitelji iz svijeta pridružuju i daju podršku kolegama tužiteljima u Sarajevu mijenjajući statistiku prema kojoj nije podignuta niti jedna optužnica”, kazao je Schmidt.

  • +10
28 godina od genocida u Srebrenici Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Naglasio je i važnost evidentiranja ratnih zločina i zločinaca te da je ono izuzetno važno u smislu pravde za žrtve. Kazao je da pozdravlja činjenicu da ministar pravde i predstavnici rezidualnog mehanizma surađuju i da je spreman dati doprinos kako bi se pravno jasno utvrdilo da osuđenicima za ratne zločine nije mjesto u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini.

"Iz tog razloga smatram da treba proširiti zakonske odredbe tako da počinitelji ratnih zločina ne mogu imati pravo obnašanja javnih funkcija i to treba odrediti zakonskim propisima. Oni ne mogu biti vukovi u janjećoj koži. Njihovi Moralna dužnost je ispričati se, a žrtve su te koje odlučuju hoće li oprostiti ili ne", rekao je Schmidt.

Istaknuo je da se, kako bi rane zacijelile, mora razmotriti cijeli paket pomirenja, a taj paket uključuje i pitanje odštete žrtvama.

Upoznat sam s mnogim zahtjevima koji nisu prihvatili zahtjeve zbog zastare. Spreman sam pružiti podršku kako bih žrtvama osigurao naknadu, poštovanje i uvažavanje. Ja ću finalizirati takav paket i čast mi je što se Memorijalni centar slaže s inicijativom da se ovdje u Srebrenici okupe potpisnici Daytonskog sporazuma i zajedno rade na ovim pitanjima”, kazao je Schmidt.