preko facebooka

Hrvatski predsjednik izrazio sućut povodom godišnjice genocida u Srebrenici

11.07.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se oglasio u utorak ujutro na Facebooku povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici

'Na današnji dan prisjećamo se više od osam tisuća žrtava genocida u Srebrenici. Ova tužna obljetnica posebno je teška i bolna za obitelji ubijenih, kojima želim još jednom izraziti svoju najiskreniju sućut. Sjećanje na žrtve Srebrenice važno je i radi budućih generacija, kako se ovakvi zločini ne bi ponovili', poručio je hrvatski predsjednik.

Zbog izjava o Srebrenici, Zoran Milanović se svojedobno našao pod povećalom tužiteljstva u BiH jer je bio prijavljen zbog negiranja genocida.

Spornu izjavu dao je krajem 2021. godine kada je rekao: "Od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu, veću nego što jest, i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim i mogu ponoviti sve što sam rekao - postoji genocid i genocid, postoje žrtve i žrtve. Nije sve isto - to je laž".

Potom je u nekoliko navrata objašnjavao izjavu i nijekao da je ikada negirao genocid.

"Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže, pa netko može dobiti presudu za 6 milijuna ubijenih, podavljenih, a netko za 6 tisuća", rekao je dan kasnije Milanović.

"Ne to nisam nikad rekao i drugo - potpuno je nebitno što sam rekao za nekim stolom. Postoje puno veći zločini u povijesti po trajanju i magnitudi i inzistiranjem na tome da je sve genocid radimo nepravdu, recimo, holokaustu nad Židovima", kazao je MIlanović 28. listopada 2022. godine.