PULS JAVNOSTI

Saznajte što građani misle o Vladinih 100 dana

31.03.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Od Zorana Milanovića i njegove vlade, prema istraživanju NOVE TV, građani imaju velika očekivanja. Tako 46 posto građana misli da će ova vlada biti bolja od prethodne. Njih 31 posto misli da će biti podjednaka, a 17 posto misli da će biti lošija. Šest posto građana ne zna

Oni koji vjeruju u bolju vladu su birači od 45 od 60 godina života, oni od 50 do 65 uvjereni su da će Milanovićev kabinet biti bolji. I Slavonci koji su godinama bili pesimisti sada sa 55 posto vjeruju da će ova vlada biti bolja.

Pesimisti su građani do 30 do 45 godina života, ali i građani iz sjeverne Hrvatske. Birači Kukuriku koalicije sa 73 posto vjeruju u Vladu, a njih samo 3 posto izgubilo je nakon 100 dana svaku nadu. HDZ-ovi birači, očekivano, sa 39 posto su uvjereni u neuspjeh Vlade, ali i njih 20 posto vjeruje da će ova vlada biti bolja od njihove, HDZ-ove.

Milanović bolji premijer od Kosor

Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima velika očekivanja građana. Tako njih 56 posto misli da će Milanović biti bolji premijer od Jadranke Kosor. Njih 24 posto misli da će biti podjednak, a da će biti loš misli 15 posto građana. Njih četiri posto ne zna.

Milanovića kao boljeg premijera podržavaju stariji od 60 godina, visokoobrazovani i stanovnici Slavonije. A oni koji misle da će biti loš, izrazito su dominantni u populaciji od 30 do 45 godina i iz sjeverne Hrvatske.
Kod svojih birača Milanović kao bolji premijer ima potporu 82 posto birača koji su ga birali, a zato gotovo svaki drugi HDZ-ov birač ili 47 posto misli da će biti lošiji od Jadranke Kosor. Ipak, ima i 20 posto birača HDZ-a koji misle da će Milanović biti bolji premijer od Jadranke Kosor.

Od Milanovića dobili što su očekivali

Nakon 100 dana u Banskim dvorima 52 posto građana smatra da Zoran Milanović obnaša svoju dužnost u skladu s njihovim očekivanjima. Njih 36 posto misli da to radi ispod očekivanja. Da je iznenadio kao premijer, misli njih pet posto, a šest posto ih ne zna.

Milanović je iznenadio Ličane. Očekivano, iznadprosječno, Milanović uživa potporu mladih do 30 godina, 61 posto birača u gradovima sa 57 posto te Zagrebu i okolici sa 60 posto. Iznadprosječno je razočarao birače od 30 do 45 godina, stanovnike sela i sjeverne Hrvatske.

U prvim potezima Milanović ima potporu kao Kosor

Prve poteze Milanovićeve vlade odobrava 49 posto građana nakon 100 dana. A ne odobrava njih 45 posto. Ne zna šest posto.

Zanimljivo da je isti postotak birača, njih 49 posto, podupirao i Jadranku Kosor nakon njezinih odluka u 100 dana. Nije je podupiralo 39 posto birača, a nije znalo njih 12 posto.

Poteze podupiru žene sa 54 posto, mladi do 30 godina sa 53 posto, ali i stariji od 60 godina sa 56 posto. Tu su još i visokoobrazovani sa 58 posto te stanovnici Zagreba i okolice sa 55 posto.

Muškarci su kritičniji i njih 51 posto ne odobrava prve poteze: Tu je opet i populacija od 30. do 44. godine koja s 52 posto ne podupire prve poteze. Građani sa srednjom stručnom spremom ne odobravaju prve poteze sa 49 posto. I zanimljivo, Istra i Primorje sa 60 posto ne odobrava prve poteze.

Građani više vjeruju u mjere nego prije 30 dana

Da će ekonomske mjere Zorana Milanovića pridonijeti izlasku iz krize, sada smatra 48 posto građana, a njih 45 posto ne vjeruje u to. Sedam posto građana ne zna. Zanimljivo da raste broj onih koji vjeruju da mjere mogu pomoći izlasku iz krize.
Prije 30 dana i usvajanja proračuna u mjere i njeihov uspjeh vjerovalo je 37 posto građana, a njih 54 psoto nije vjerovalo. Njih devet posto tada nije znalo.

Zanimljivo, u srpnju 2011. Dnevnik NOVE TV ocjenjivao je tada mjere Vlade Jadranke Kosor. Tada je u mjere vjerovalo 15 posto građana, a njih 62 posto nije vjerovalo. 23 posto nije znalo.