ILUSTRATOR DIMENZIJA

Saznajte koliko je što stvarno veliko

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.08.2010 09:54
  • Objavljeno 18.08.2010 u 08:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Želite li saznati koliko je stvarno velika naftna mrlja u Meksičkom zaljevu, Mjesec ili slavni Kineski zid? Samo upišite ime mjesta u kojem živite u novi računalni program i on će projicirati obrise lokacije koju želite doživjeti na vama poznat okoliš

Nedavno je u medijima odjeknula vijest da se od grenlandskog glečera odcijepila golema santa leda, zapravo više plutajući otok, veličine četiri Manhattana. Ljudima koji žive u New Yorku vjerojatno je bilo prilično jasno o kakvoj se grdosiji radi, međutim ostatak svijeta morao se zadovoljiti tek nejasnom idejom o nečemu uistinu velikom. Boljoj percepciji sigurno nije pomogla ni precizna informacija da je njezina površina oko 260 četvornih kilometara, jer malo tko ima osjećaj za četvorni kilometar, a kamoli za njih nekoliko stotina. Sličan smo problem imali nešto ranije i s veličinom naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.

Mediji, udžbenici, profesori, internet i ini izvori svakodnevno nam prezentiraju mnoštvo informacija o dimenzijama, no iskustvo pokazuje da ih prosječan čovjek može jasno doživjeti tek kada ih usporedi s dobro poznatim okruženjem.

Britanska kompanija BERG stoga je za BBC razvila program koji objekte čiju veličinu želimo bolje razumjeti superponira na internetske karte lokacija na kojima živimo.

Istražite program i otkrijte nove dimenzije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi