krvavi pohod

Savjetnik za deradikalizaciju zamijetio zloslutne znakove prije napada na Beč

05.11.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Muškarac koji je ovaj tjedan u Beču ubio četvero ljudi i ozlijedio više od 20, izrazio je ekstremna religijska uvjerenja uoči napada, prema riječima njegova savjetnika za deradikalizaciju

Savjetnik, koji radi za neprofitnu organizaciju Derad, prijavio je mladićev razvoj pravosudnim tijelima, rekao je agenciji dpa Moussa al-Hassan, suosnivač Derada.

Međutim, savjetnik nije vidio znakove da mladić planira krvavi napad, rekao je Diaw, naglasivši da ne treba kriviti pravosudne službenike.

Napadač, Kujtim Fejzulai, služio je zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, no pušten je početkom prosinca pod uvjetom da mora surađivati s policijom i Deradom za uvjetno puštanje iz zatvora.

U ponedjeljak, policija je ustrijelila Fejzulaija, devet minuta nakon što je krenuo u svoj ubilački napad.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je Fejzulaijevo rano puštanje kao pogrešku, a ministar unutarnjih poslova, Karl Nehammer, rekao je da je Fejzulai prevario Derad tvrdeći da više nije radikalan.

Diaw je odbacio tu pretpostavku: "Nije bilo obmane jer naš kolega ni u jednom trenutku nije zaključio da je čovjek deradikaliziran."

Naprotiv, Fejzulaijev savjetnik je primijetio da njegov klijent razvija sumnje u vlastitu predanost vjeri, a to je još ekstremnije od optuživanja drugih zbog manjka vjere", rekao je Diaw.

"Sumnja u sebe često vodi do očaja", rekao je objasnivši da se neki koji se ovako osjećaju okrenu molitvama, nasilnim radnjama ili mislima o vlastitoj smrti.

Ministar je rekao u srijedu da su napravljene obavještajne pogreške jer je Slovačka u srpnju dojavila Austriji da je tamo Fejzulai pokušao kupiti municiju.