istraga ubojstva

Saudijski istražitelj u Istanbulu na razgovorima o ubojstvu Khashoggija

30.10.2018 u 12:08

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Saudijske Arabije u utorak je u Istanbulu, drugi dan zaredom, razgovarao sa svojim istanbulskim kolegom u okviru istrage o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje se dogodilo u konzulatu njegove zemlje u turskoj metropoli

Saud ben Abdalah Al-Muadžab stigao je u istanbulsku palaču pravde ubrzo nakon 9 sati kako bi se susreo s glavnim tužiteljem Republike Turske u Istanbulu Irganom Fidanom, drugi put u dva dana, objavila je državna novinska agencija Anatolija.

Razgovor je u ponedjeljak trajao više od sat vremena. Po državnoj televizijskoj postaji TRT Haber, saudijski tužitelj zatražio je od istanbulskog kolege tijekom razgovora da podijele sve elemente koji se nalaze u turskom istražnom dosjeu, ali je njegov zahtjev odbijen.

Turska je pak u ponedjeljak zahtijevala 'svu istinu' o ubojstvu Jamala Khashoggija, objavio je TRT Haber navodeći da je turski tužitelj pitao saudijske vlasti o lokaliziranju Khashoggijeva tijela, koje ne mogu pronaći gotovo mjesec dana nakon ubojstva, usprkos naporima istražitelja.

Turski mediji u utorak navode kako bi Al-Muadžab trebao kasnije tijekom dana doći u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je Jamal Khashoggi ubijen 2. listopada.

Turska zaručnica saudijskog novinara Jamala Khashoggija, Hatice Cengiz, kritizirala je reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na njegovo ubojstvo, pozivajući ga da ne dopusti Rijadu da zataška aferu. 

'Iznimno sam razočarana stajalištem koji su dosad zauzeli politički čelnici brojnih zemalja, počevši od SAD-a', kazala je Hatice Cengiz na komemoraciji u ponedjeljak navečer u Londonu. 

'Nužno je da predsjednik Trump pomogne otkriti istinu te da pravda bude zadovoljena. Predsjednik Trump ne smije dopustiti da ubojstvo mog zaručnika bude zataškano', dodala je ona u video-snimci koju su emitirali britanski mediji. 

Po Hatice Cengiz, 'saudijski režim zna gdje se nalazi tijelo' Jamala Khashoggija. Pozvala je 'đavolje zločince i njihove kukavičke političke šefove' na odgovornost.