DEMONSTRACIJA SILE

Saudijce se toliko dojmilo rusko bombardiranje da ih mole za savezništvo

02.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Saudijski kralj Salman u tolikoj je mjeri impresioniran ruskom protuterorističkom kampanjom u Siriji da planira posjetiti Moskvu i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom do kraja godine, pišu izraelski mediji dodajući kako monarh naftne kraljevine namjerava s Kremljom sklopiti politički savez

Iako je Saudijska Arabija jedan od ključnih američkih saveznika na Bliskom istoku, u posljednje vrijeme čini se kako taj dosadašnji savez ojačan sigurnom isporukom nafte polako popušta dok istovremeno Rijad i Moskva intenziviraju svoje bilateralne odnose.

Najnovije poteze Moskve i Rijada objasnio je za izraelske medije Mordechai Kedar, dugogodišnji načelnik obavještajne službe izraelske vojske specijaliziran za islamističke skupine, analizu arapske političke ideologije te arapskih medija.

Po Kedaru, postoje četiri osnovna razloga zašto se Rijad okreće prema Kremlju. Najvažniji je razlog trenutačno vrlo oslabljeni američki položaj u regiji kojeg su svi svjesni, ali i najava američkog predsjednika Baracka Obame o povlačenju Washingtona iz uloge svjetskog policajca prije predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Arapski svijet više nema nikoga s kime bi razgovarao u Washingtonu, smatra Kedar dodajući kako je takva pozicija zacementirana nakon što je nedavno stupio na snagu nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila postignut u srpnju ove godine, a kojim se Teheranu ukidaju ekonomske sankcije dok se on zauzvrat obavezuje kako će reducirati svoj nuklearni program.

Pored toga, smatra sigurnosni stručnjak, Saudijci su impresionirani odlučnim naporima Rusije u suzbijanju terorizma, iako Rijad ne želi vidjeti ruske kopnene snage u Siriji.

Na kraju, kao važan razlog približavanja Moskvi leži u strah Rijada od iransko-ruskog saveza koji je izvan raspona saudijskog utjecaja. Po Kedaru, Saudijci će se, ako ostanu bez konkretne podrške SAD-a i Europe, radije približiti Moskvi nego ostati po strani držeći se stare poslovice 'ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se'.

Analitičar smatra kako će kralj, koji je na prijestolju manje od godinu dana, imati veći utjecaj na Irance u pogledu Jemena, Iraka i Sirije ako se pridruži Moskvi nego ako ostane po strani.

Kedar je također ustvrdio da je ruska zračna kampanja u Siriji u tolikoj mjeri učinkovita da je pomogla promijeniti situaciju na bojnom, ali i na političkom polju Bliskog istoka u kojem donedavni neraskidivi savezi pucaju, a dosad nezamislivi tek se stvaraju.