afera dnevnice

Saucha proširenje istrage doživio tragično

12.04.2017 u 16:19

Bionic
Reading

Ivana Saucha, odvjetnica i supruga Tomislava Sauche osumnjičenog da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera odgovora u aferi "dnevnice", u srijedu je ustvrdila da su proširenje istrage doživjeli tragično, a šokantnim je ocijenila i Uskokov zahtjev da o novom skidanju zastupničkog imuniteta Sabor odlučuje na nejavnoj sjednici

U izjavi medijima ispred zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Saucha je kazala da Uskok koristi sva sredstva da dokaže da je njen suprug kriv "ako ne za ovo, onda jer je ukrao bombon". "Doživio je to tragično, jer dok se mi trudimo biti fer, drugi to nisu".

Podsjetila je da je Saucha nakon prvih informacija o navodnim nezakonitostima koje je otkrila državna revizija "stao pred sve kamere i kazao da se nada da je riječ o grešci, a ako nije onda je riječ o ozbiljnom kaznenom djelu. Tako se ne ponaša kriv čovjek'', ustvrdila je Saucha.

Dodala je i da je od nekoga tko je išao prijaviti kazneno djelo postao osumnjičenik kojemu je hitno skinut imunitet i određen istražni zatvor.

"Nakon toga se okrenula slika samo zbog premijera (Andreja) Plenkovića", zaključila je Saucha podsjećajući na "iznošenje kutija" i "presicu u Vladi" na kojoj je uz premijera bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Ocijenila je i da treba mijenjati kompletan sustav kaznenog zakonodavstva te uvesti građansku kontrolu u tijelima javnog progona jer se u tom slučaju "ne bi događalo da netko iz svjedoka postaje osumnjičenik pa okrivljenik". "Država sama vodi postupak i na kraju te sudi i pritom nema jednakosti oružja", rekla je Saucha.

Dodala je i da je uvjerena kako "ne postoji ni niz kaznenih djela" u slučajevima u kojima su glavni osumnjičenici bivši premijer Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta proizlazi da je Saucha, osim sumnji zbog kojih mu je već skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko.

Uskok sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist od preko 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad, znajući da je u teškoj financijskoj situaciji.

U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fiktivnih dnevnica u iznosu od 39.140 kuna koje su navodno "međusobno podijelili".

"Neću govoriti o ugovrou o djelu. Sada se spominje još osam putnih naloga trećih ljudi koji isto tako nisu putovali i to je moj muž jasno rekao u kamere. Kako je moguće, dešavalo se kasnije i više toga, ali za to nisu odgovorni predstojnici ureda", izjavila je Saucha.

Dodala je i kako misli da je cijeli postupak, kao što su pisali mediji, išao u smjeru "uhićenja Milanovića", ali njen suprug "nije takav da tereti trećeg kako bi pomogao sebi". Ustvrdila je i kako je sigurna da njen suprug nije znao za navodne financijske probleme Sandre Zeljko.