brutalne metode

Satelitske fotke razotkrile ruske 'jame za mučenje'

24.10.2023 u 18:44

Bionic
Reading

Čini se da nove satelitske fotografije pokazuju jame za mučenje koje je izgradila ruska vojska na svojim vježbalištima za najnepokornije vojnike.

Strukture su izgrađene na ruskim vježbalištima u selima Prudboj u Volgogradskoj regiji i Tocki u Orenburškoj regiji, navodi Conflict Intelligence Team (CIT), istraživačka skupina koja analizira oružane sukobe i važne priče.

Publikacija je citirala ruske vojnike koji su se obučavali na vojnom terenu.

Bivši ruski vojnik identificiran kao "Sergej" rekao je CIT-u u lipnju da je saznao da su "jame za mučenje" bile postavljene na vojnom terenu Prudboj, te da je nekoliko kolega vojnika tamo poslano da provedu vrijeme nakon što su uhvaćeni u pijanom stanju ili uzimanju droge, prenosi Newsweek.

Sergej je rekao da je više puta pokušao napustiti vojsku i odbiti boriti se u Ukrajini, ali su susretao s prijetnjama. Zapovjednici su mu navodno prijetili da će ga premlatiti vojna policija i da će ga strpati u “jamu” bez hrane i vode.

Nekoliko njegovih kolega neposlušnih vojnika držano je u jamama od nekoliko dana do tjedan dana, a hrana im se donosila jednom dnevno. Liječnička pomoć im je uskraćena, a jedna je osoba nakon zatočeništva u jami preminula na terenu, rekao je.

'Ljudi koji su se vratili odande više se nisu petljali, bojali su se svega', rekao je Sergej.

Satelitske snimke iz kolovoza pokazuju dvije duboke "jame" u zemlji nedaleko od šatorskog kampa, što odgovara Sergejevim tvrdnjama. Jame nisu bile vidljive na satelitskim snimkama iz travnja, što sugerira da su iskopane između travnja i kolovoza ove godine.

Newsweek nije uspio provjeriti konkretne tvrdnje, te je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar.

Drugi bivši ruski vojnik, identificiran kao Viktor, opisao je postojanje istih "jama za mučenje" u Tockom. Satelitske slike pokazuju nešto što izgleda kao jame u zemlji na vojnom terenu.