prijavite se na vrijeme

Sastanak fonda za obnovu nakon zagrebačkog potresa: Plenković potvrdio da kreću javni pozivi, ali i da sredstva EU-a neće biti dovoljna

25.01.2021 u 10:29

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održamn je sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije

Premijer je nakon sastanka kazao kako su danas konstatirali da je Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb pripremili javne pozive. Ministarstvo graditelhjstva će u slijedeća dva dana objaviti javne pozive kako bi se krenulo u konkretne prijave i konzumaciju 683 milijuna eura koji su na raspolaganju.

  • +3
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Privremeni ravnatelj fonda Damir Vanđelić izvijestio je o privatnom vlasništvu koje je kulturna baština', kazao je Plenković.

Kazao je da ovdje nije riječ o posljedicama postresa u Sisačko -moslavačkoj županiji. Za to se radi nova procjena štete i za to će biti nova sredstva.

Sredstva su, kaže, došla prije četiri tjedna pa da je ovo u okvirima. Smatra da će biti 'overbooking' sredstava i da ova sredstva nisu dovoljna.

'Ja kao premijer dajem naloge da se sve skupa napravi', dodao je. Ne smatra da se kasni s početkom obnove. 'Mi smo rekli da će to trajati dugo. Nakon 10 sekundi potresa, slijedi obnova od 10 godina', naglašava.

Što se tiče cjepiva protiv koronavirusa, vjeruje da će uspjeti osigurati doze za drugu dozu cjepiva. 'Neće doći opasnost da netko tko je primio prvu dozu, da neće primiti i drugu dozu', kazao je.

Na pitanje jesu li se dužnosnici trebali cijepiti prije drugih, kazao je da je riječ o stotinjak doza. 'Nema tu neke agende na razini Vlade da se nekome uskrati', dodao je.

'Nije to cjepivo za privilegirane. Nisu svi koji su dobili ponudu za institucije to iskoristili', dodao je.

Smatra da će Europska unija zajedniči tužiti Pfizer zbog nepoštivanja ugovornih obveza.

Na pitanje o popuštanju mjera za ugostitelje, odgovorio je: Trenutno raspoloženje na razini članica EU je takvo da zbog novih sojeva virusa, vlada veliki oprez. Kada vlada oprez, dio članica se odlučuje za nove restriktivne mjere. Postoje mnoge zemlje koje imaju policijski sat, koje su ograničile gotovo sve aktivnosti. I kada razgovaram s kolegama, oni kada bi došli kod nas, milisli bi da je kod nas jako fleksibilan režim.

  • +8
Sastanak radne skupine za praćenje provedbe nepovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Naglasio kako naše brojke jesu ohrabrujuće, no da to nisu idealne okolnosti da možemo reći: Držimo za rogove epidemiju. Nakon jučerašnje rasprave, zbog činjenice da ovo sve traje godinu dana, ministri su dobili nalog da pripreme dva, tri područja gdje bi se moglo popustiti. Država je stala iza privatnog sektora, stoji i iza ugostitelja. Razumijen nestrpljivost, no vidite da su mjere od 27. studenog i odgovornost građana dovečle do rezultata.

Horvat: Mislim da u ničem ne kasnimo

Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je da misli da se u ničem ne kasni kada je obnova od potresa u pitanju. 'Svi koji imaju riješene vlasničke odnose i građevinske dozvole neće imati nikakvih problema'.

Građani moraju plaćati 20 posto konstrukcijske obnove.

Predano je više od 1000 zahtjeva do sada. Kod većine je tražena nadopuna dokumentacije.

'Obnova će početi istog trenutka kada na javne pozive dobijemo kvalitetnu aplikaciju i dogovorimo radove. To će biti unutar stotinjak dana od danas kada se raspisuju javni pozivi. Grad Zagreb će od sutra raspisati sedam javnih poziva', kazao je.