šef eu parlamenta

Sassoli: Unija ne smije biti naivna oko izvoza cjepiva

25.03.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je u četvrtak da Europska unija ne smije biti naivna i da je vrijeme da primjeni načelo reciprociteta i proporcionalnosti za odobrenje izvoza cjepiva

“Moramo ubrzati proizvodnju i distribuciju cjepiva i kampanju cijepljenja unutar Europske unije i izvan nje. Ali ne možemo si dopustiti da budemo naivni. Vrijeme je za primjenu načela reciprociteta i proporcionalnosti prije odobravanja izvoza iz EU-a”, rekao je Sassoli u obraćanju čelnicima država članica EU-a, koji su četvrtak popodne započeli svoj virtualni samit.

Čelnici 27 država članica Europske unije u četvrtak su započeli virtualni dvodnevni sastanak na vrhu na kojem će dominirati tema borbe protiv pandemije covida-19 i nastojanja da se ubrza cijepljenje stanovništva, a gost samita bit će američki predsjednik Joe Biden.

  Oni će, između ostaloga, raspravljati o pitanju izvoza cjepiva, što je jako zaoštrilo odnose EU-a i Velike Britanije.  Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

 Sassoli se u svom govoru osvrnuo i na odnose s Kinom, s kojom je EU nedavno potpisala sporazum o investicijama, ali su se odnosi posljednjih dana pogoršali nakon što je EU uvela sankcije protiv pojedinaca u Kini odgovornih za kršenje ljudskih prava manjinske muslimanske zajednice Ujgura. Kina je na to uzvratila sankcijama prema pet članova Europskog parlamenta i članovima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU-a.

 Sassoli je rekao da će Parlament, kada uskoro bude razmatrao sporazum o investicijama, voditi računa da interesi slobodne trgovine ne prevagnu nad ljudskim i temeljnim pravima.

On je također pozdravio obnovu suradnje između EU-a i nove američke administracije.