borba protiv pandemije

Angela Merkel tvrdi: Uz sve poteškoće koje smo imali mislim da se opet pokazalo da je dobro da imamo Europsku uniju

25.03.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u četvrtak za pojačanu proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji te je obranila zajednički pristup EU-a borbi protiv pandemije

„Uza sve poteškoće koje smo imali mislim da se tijekom pandemije iznova pokazalo da je dobro da imamo Europsku uniju“, rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima u Bundestagu uoči današnjeg samita EU.

Ona je pritom izričito istaknula važnost mehanizma zajedničke nabave cjepiva.

Istodobno je naglasila potrebu što veće proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji.

„U Velikoj Britaniji se proizvodi za Veliku Britaniju. SAD ne izvozi svoje cjepivo. Zbog toga smo na dulje vrijeme ovisni o onom što proizvedemo u Europskoj uniji“, rekla je Merkel i dodala kako to vrijedi „za godine koje dolaze“.

Trenutno se, kako je rekla Merkel, pored Njemačke i drugi dijelovi Europe nalaze usred trećeg vala pandemije. „Daljnje širenje zaraze se mora zaustaviti toliko dugo dok je to još moguće“, kazala je.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njemačka kancelarka je na početku svog obraćanja pozvala u ime vlade sve državne razine u Njemačkoj da budu uspješnije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Budemo li se opustili ne temelju onog što smo do sada postigli, to neće biti dovoljno. Moramo biti fleksibilniji i brži svugdje gdje je to moguće“, upozorila je kancelarka aludirajući na usporeni proces cijepljenja i testiranja u Njemačkoj.

Ona je posebice ukazala na slabe točke u sustavu digitalizacije i komunikacije između savezne i pokrajinskih razina.

„Mjeseci pandemije su pokazali ogromne slabe točke u funkcioniranju naše zajednice. Moramo biti bolji kao federacija“, rekla je kancelarka.

Ona je istodobno pozvala na više optimizma u borbi protiv pandemije.

„Nemoguće je nešto postići ako se vidi samo crno. Pobijedit ćemo ovaj virus“, istaknula je kancelarka te dodala da, kada je proces cijepljenja u pitanju, vidi „svjetlo na kraju tunela“.

Ona je upozorila i na promjenu koju sa sobom donosi treći pandemijski val. „Na intenzivnim odjelima sada više neće ležati 90-ogodišnjaci, nego pacijenti u 50-ima i 60-tima koji još imaju mnoge godine pred sobom“, rekla je njemačka kancelarka.