Slovenija

Šarec želi povezivanje svih liberalnih snaga u svojoj vladi

03.06.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je u ponedjeljak mogućnost povezivanja liberalnih stranaka u svojoj manjinskoj vladi, kako bi se mogle bolje suprotstaviti konzervativnoj desnici na idućim parlamentarnim izborima

Povezivanje slovenskih stranaka koje pripadaju europskoj političkoj grupaciji Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) pred iduće parlamentarne izbore je nužno ako želimo spriječiti političku razdrobljenost, napisao je na svom Facebook profilu Šarec, dodavši da vjeruje kako je bolju suradnju tih stranaka moguće postići 'na realnim temeljima i bez pokroviteljstva'.

Šarec je takvu poruku svojim koalicijskim partnerima uputio na godišnjicu parlamentarnih izbora u Sloveniji, na kojima su birači u lipnju 2018. najviše, 25 posto glasova, dali Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec ipak nakon tromjesečnih 'napornih pregovora' uspio formirati manjinsku lijevo-liberalnu vladu iako je njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) dobila dvostruko manje od vodeće stranke desnog bloka.

Šarec je naveo da sada nakon uspjeha svoje stranke na europskim izborima, na kojima je dobila dva od osam mandata koji pripadaju Sloveniji, te tako po prvi put ušla u Europski parlament, želi ojačati liberalne snage u Sloveniji povezivanjem svoje stranke, stranke modernog centra (SMC) Mire Cerara, Stranke Alenke Bratušek (SAB) i stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Te stranke na europskim izborima nisu dobile nijedan mandat, ali su izgubile dosta birača, no Cerar nije precizirao bi li se u intenzivnijem povezivanju radilo o spajanju stranaka u jednu ili približavanju njihovih programa, kako bi mogli ispuniti zadane ciljeve koalicije, a onda pred biračima mogli zatražiti i novi četverogodišnji mandat.

Čini se da je Šarecova poruka najviše upućena sadašnjem ministru obrane Karlu Erjavcu čiji je položaj u vladi i koliciji ugrožen skorašnjim glasovanjem o interpelaciji koju je protiv njega podnijela oporba, zbog lošeg stanja u vojsci, ali i afera oko arbitražnog postupka iz vremena kad je Erjavec bio ministar vanjskih poslova.

Erjavec je na Šarecovu ponudu odmah reagirao, ali je naveo da će o tome i bližoj suradnji s Šarecovom strankom morati odlučiti kongres stranke umirovljenika. O načinu povezivanja i suradnje treba odlučiti stranka na kongresu, ali bi inicijativu u tome trebao ponuditi premijer, kazao je Erjavec u prvoj reakciji za medije, dodavši da je njegova stranka najviše zainteresirana za usku suradnju u pitanjima položaja umirovljenika.

Što se tiče europovjerenika iz Slovenije u budućoj Europskoj komisiji, to mora predložiti Šarec, a stranka umirovljenika podržat će svaki njegov prijedlog, kazao je Erjavec, prisjećajući se zapleta prije pet godina u tadašnjoj lijevoj koaliciji premijerke Alenke Bratušek koja je sama istakla kandidaturu za povjerenicu u Europskoj komisiji, ali u tome nije uspjela, a izazvala je trenja i napetosti u samoj vladi.