DIO NOVINARA PROTIV SINDIKATA

'Šansu treba dati svim kupcima Vjesnika'

15.03.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Nakon što su podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Vjesniku i ogranak Hrvatskoga novinarskog društva u pismu premijeru Zoranu Milanoviću poručili da je štetno o privatizaciji lista odlučivati naprečac prije provjere investitora, pismom Vladi obratio se i dio zaposlenika koji smatra da šansu treba dati svim zainteresiranima za kupnju Vjesnika

Oko 25 zaposlenika navelo je u pismu Vladi da ne podržavaju opciju koja bi vodila u stečaj i gašenje lista.

'Smatramo da treba dati šansu svim zainteresiranim investitorima koji bi kupili Vjesnik, platili njegove dugove, sačuvali radna mjesta novinara i drugih pratećih službi, isplatili zaostale plaće te ulaganjima i reorganizacijom poslovanja jamčili za njegovu budućnost', naveli su zaposlenici.

Oni navode da se nakon niza, kako kažu, neovlaštenih istupa predstavnika sindikata i ogranka Hrvatskoga novinarskog društva žele ograditi od svih izjava u kojima se pristajalo na stečajni postupak.

'Zbog neslaganja s politikom koju zagovara sindikat i ogranak novinarskog društva, koji pristaju na stečaj, u redakciji se provode izbori za Radničko vijeće, koje jedino ima legitimitet predstavljati sve zaposlenike, neovisno o tome u kojoj su organizaciji aktivni. Zadaća Radničkog vijeća bit će traženje najbolje opcije, među kojima nijedan oblik stečaja nije prihvatljiv. Zagovaranje stečaja kao opcije odbacila je velika većina zaposlenika redakcije', navode zaposlenici Vjesnika.

Vjeruju da će Uprava Narodnih novina, kao vlasnik Vjesnika, i Vlada u pregovorima podržati najbolju i najozbiljniju opciju te tako otvoriti put za novi, bolji i tržišno isplativiji list.

Smatraju da taj list sa 73-godišnjom tradicijom u kojem su proveli najveći dio svoje karijere ima budućnost i tržišnu nišu, o čemu, kažu, svjedoči i interes investitora o kojima se proteklih dana govori u medijima.