DIPLOMATSKI PRITISCI

Sankcije Rusiji kreću do kraja tjedna?

11.03.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u utorak je rekao kako bi sankcije Rusiji zbog poteza u Ukrajini mogle biti uvedene već ovog tjedna ukoliko Moskva ne odgovori pozitivno na prijedloge Zapada, čiji je cilj smiriti krizu, dok je njegov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier najavio da će EU 'pripremiti odgovor' ako Moskva ne popusti, prenose agencije

Fabius je u programu radio postaje France Inter kazao kako je referendum o pripojenju Krima Rusiji, koji bi se na Krimu trebao provesti 16. ožujka protuzakonit te da će rusko anektiranje te regije također biti smatrano protuzakonitim.

'Ne možemo prihvatiti nešto što se smatra protuzakonitim i što će imati vrlo ozbiljne posljedice', kazao je Fabius, dodavši da će jedino legitimno glasovanje biti ono za predsjednika Ukrajine 25. svibnja. Podsjetio je da je američki državni tajnik John Kerry Moskvi predložio načine na koji se u Ukrajini može smiriti kriza, prenosi AFP.

'Ukoliko na te prijedloge odgovore pozitivno, John Kerry će otputovati u Moskvu. U tom slučaju mogućnost sankcija nije neposredna. Ako na njega ne odgovore ili odgovore negativno, postoji niz sankcija koje se mogu uvesti već ovaj tjedan', rekao je francuski ministar.

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier u Tallinnu je kazao da bi Europska unija radije izbjegla sukobljavanje s Rusijom zbog njezina upada na ukrajinski teritorij Krima, ali je naglasio da će EU morati pripremiti odgovor ako Moskva ne popusti.

'Ako prođe vikend bez vidljive promjene ruskog ponašanja, onda će u ponedjeljak Europsko vijeće morati raspravljati o novom nizu mjera', rekao je Steinmeier tijekom posjeta Estoniji.

'Ne želimo sukob, ali nažalost zbog djelovanja ruske strane neophodno je da se pripremimo', rekao je Steinmeier, prenosi agencija Reuters.