GLOBALNO DJELOVANJE

Sanja Musić Milanović sudjelovala na skupu WHF-a o zaustavljanju debljine

25.05.2022 u 17:34

Bionic
Reading

Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Republike, sudjelovala je u Ženevi na skupu kojeg su organizirale Republike Hrvatska, Sjedinjene Meksičke Države i Svjetska zdravstvena organizacija pod nazivom 'Tipping the Scales: Global Actions to Address Obesity', a na kojem je predstavljen Akceleracijski plan Svjetske zdravstvene organizacije za zaustavljanje debljine, gdje se sudionicima skupa obratila, najprije uvodno, a potom i na završetku skupa.

Pomoćnica Glavnog direktora za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i zdravlje populacija Naoko Yamamoto u svom je obraćanju najavila kako će sada, nakon primljenog priznanja Svjetske zdravstvene organizacije kojim je proglašena „Prvakom zdravlja 2022. godine“, prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović započeti svoje globalno djelovanje u području promicanja zdravlja.

„Iz danas prezentiranih iskustava drugih zemalja u borbi s debljinom jasno je kako se događa puno aktivnosti. Imamo toliko važnih poteza koje možemo i vjerujem, moramo implementirati. Složili smo se oko zajedničkog zaključka kako je hitno nešto poduzeti oko debljine – imamo preporuke, imamo globalni plan i sve što trebamo učiniti je – djelovati globalno, učiti jedni od drugih. Imamo toliko dobrih primjera, budimo ujedinjeni! Moramo ubrzati naše napore za zaustavljanjem debljine i za to su nam potrebni svi glasovi raznih generacija,“ poručila je Milanović te zahvalila svim sudionicima na predanosti ovoj globalnoj inicijativi.

Tijekom četverodnevnog posjeta sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije, supruga predsjednika Republike sudjelovala je i na nizu radnih sastanaka. Sastala se s Naoko Yamamoto, pomoćnicom glavnog direktora za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i zdravlje populacija; Etiennom Krugom, direktorom Odjela za socijalne odrednice zdravlja; Anshuom Banerjeeom, direktorom Odjela za roditeljstvo, novorođenčad, zdravlje djece i adolescenata i starenje; Francesom Brancom, direktorom Odjela za nutricionizam i sigurnost hrane; Rüdigerom Krechom, direktorom Odjela za promicanje zdravlja te Bente Mikkelsen, direktoricom Odjela za kronične nezarazne bolesti.

Na sastancima se razgovaralo o temama zajedničkog stručnog interesa te o prilikama za daljnju suradnju u području globalnog promicanja zdravlja.