koronavirus

Sanitarni nadzor na graničnim prijelazima u BiH; sve manje putnika

16.03.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Sanitarni inspektori raspoređeni su od ponedjeljka ujutro na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini i provode striktni zdravstveni nadzor nad putnicima koji ulaze u tu zemlju, no njih je tek mali broj, izvijestili su lokalni mediji

Sukladno odluci koja je donesena u nedjelju, u BiH je zabranjen ulazak državljanima dvanaest europskih i azijskih zemalja u kojima je zabilježeno značajno širenje koronavirusa.

Ta mjera, kako je Hini potvrđeno u Graničnoj policiji BiH, za sada ne obuhvaća Hrvatsku pa hrvatski državljani ne podliježu ni posebnim mjerama kakve se odnose na državljane BiH.

Svi bosanskohercegovački državljani koji se vraćaju u zemlju od ponedjeljka moraju u izolaciju u trajanju od 14 dana, a ta mjera i dalje se odnosi na obvezni boravak u kućama jer još nisu uspostavljena šatorska naselja uz granične prijelaze kao privremena izolacija. Provedbu takve mjere prošlog je tjedna najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako su Srbija i Crna Gora svoje granice zatvorile za sav putnički promet, građanima BiH ostala je otvorena jedino granica prema Hrvatskoj.

Iz sarajevske zračne luke u ponedjeljak su potvrdili kako se zračni promet između glavnog grada BiH i Zagreba i dalje odvija, no većina drugih letova je za sada suspendirana.

U sarajevskoj zračnoj luci nadzor putnika u dolasku provodi se i termalnim kamerama kako bi se odmah detektiralo one koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

Do ponedjeljka su u BiH registrirana ukupno 24 slučaja zaraze koronavirusom, a u zemlji se provode različite mjere čiji je cilj ograničiti socijalne kontakte. Jedina koja je na snazi u cijeloj državi je prekid nastave u školama i na fakultetima i zabrana održavanja većih skupova.

Najdrastičnije mjere poduzete su u Banjoj Luci, gdje je do sada zabilježen najveći broj zaraženih pa su tamo ograničili rad svih trgovina i ugostiteljskih objekata.