afera agram

Sandra Švaljek svjedočila protiv Milana Bandića: Dozvolio je da službene automobile koriste i oni koji nisu imali to pravo

14.10.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Nekadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek novi je svjedok u postupku protiv Milana Bandića i suokrivljenih koje USKOK tereti za nezakonita zapošljavanja u gradskoj upravi, nelegalno korištenje službenih automobila i suspektne zamjene zemljišta. U svom iskazu potvrdila je da je nakon Bandićeva uhićenja u gradskoj upravi pronašla ugovore o radu zaposlenika kojima koeficijenti nisu odgovarali godinama staža i stručnoj spremi

Među tim ugovorima bili su oni Pavle Šušković, koja je radila u Bandićevu protokolu, Ivana Jurčića, Bandićeva vozača, te Marije Caharije, jedne od Bandićevih tajnica. Nakon što je on završio u istražnom zatvoru Sandra Švaljek je te i još neke ugovore promijenila, unatoč nezadovoljstvu dijela zaposlenih, javlja Telegram.

Prisjetila se i da je na jednom kolegiju bilo riječi o lažnoj fakultetskoj diplomi Roberta Ljutića, Bandićeva dugogodišnjeg tjelohranitelja. Iako je to spomenuto, ništa, koliko se gospođa Švaljek sjeća, nije poduzeto. Priznala je i kako joj nije bilo jasno zašto neki ljudi u Gradskom poglavarstvu imaju pravo na službeni automobil.

Vozila su se, naime, koristila vrlo ekstenzivno. Zato je ona, kada je nakon Bandićeva hapšenja preuzela upravljanje gradom, promijenila tu odluku. 'Sjećam se da po funkciji pravo na korištenje automobila nisu imali Stipo Zeba, Željko Horvat i Robert Ljutić, ali im je gradonačelnik dozvolio da ih koriste. Na osnovi čega je donio tu odluku, ne znam', kazala je Švaljek.

Sandra Švaljek svjedoči u aferi Agram Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na kraju je Švaljek dala ostavku jer se s Bandićem razišla oko vođenja Grada i Zagrebačkog holdinga. 'Ja sam se zalagala za transparentnost, s čime se on nije slagao', zaključila je svjedokinja.

Potvrdila je da je gradonačelnik imao ogromne ovlasti, pa tako i za davanje službenih vozila ljudima izvan gradske uprave. 'Ja to ne bih napravila. A tu je i Zakon o proračunu, koji traži dobro upravljanje', rekla je svjedokinja na pitanje bi li ona odobrila korištenje službenog gradskog automobila voditeljici Mili Horvat.