pojačan oprez

Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda 'Dr. Andrija Štampar': Do kraja tjedna u Zagrebu uvodimo nove mjere

11.11.2020 u 18:38

Bionic
Reading

U Zagrebu je broj novozaraženih nekoliko dana bio manji, danas ih je opet više od 600. Najavljuju se i nove mjere. O novim mjerama i epidemiološkoj situaciji u metropoli za Novu TV govorila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić

Jedan od kriterija za nove mjere je i visok postotak pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih. U glavnom gradu danas je više od 30 posto pozitivnih testova - što je epidemiolozima znak za pojačan oprez, jer s velik udjelom pozitivnih, sigurno raste i broj neotkrivenih slučajeva zaraze.

'Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije', kaže Sandra Šikić za Novu TV.

Objašnjava kako situacija nije alarmantna te da se vidi stagnacija u dnevnom broju novooboljelih, ali tjedno su još uvijek visoki brojevi.

'Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, i to zbog dva razloga - jedan je to što smo dobili pomoć u mladim liječnicima pa stignemo više pozitivnih slučajeva obraditi, a isto tako, posebno moram zahvaliti liječnicima obiteljske medicine koji su se itekako dobro uključili u praćenje kontakata i pozitivnih osoba i na taj način stavili situaciju pod kontrolu', kaže Šikić i dodaje kako se na poziv epidemiologa sada čeka do 24 sata.

Kazala je i kako se brza antigenska testiranja u Gradu Zagrebu planiraju u COVID ambulantama u domovima zdravlja.

'Intenzivno se rade validacije, a kliničke validacije su jedan značajan i dugotrajan posao i potrebno je sagledati sa više strana da bismo bili sigurni u pouzdanost tih testova', rekla je Šikić.