mješovita koalicija

Sanchez uspio skupiti većinu - U zamjenu Baskiji obećao veću autonomiju

10.11.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez trebao bi idući tjedan dobiti novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske nakon što je u petak izborio podršku Baskijske nacionalističke stranke (PNV), s kojom ima ukupno 179 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta

Sanchez je u zamjenu obećao dati veću autonomiju Baskiji, sjevernoj pokrajini s 2,2 milijuna stanovnika, koja će imati status "nacije". Baski će imati i vlastiti sustav socijalnog osiguranja, a država će u iduće četiri godine uložiti 100 milijuna eura u promoviranje baskijskog jezika. To su u petak dogovorile Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), kojoj je na čelu Sanchez, i PNV.

"Mi ćemo (Sanchezu) osigurati provođenje mandata do kraja ako ispuni obećano", izjavio je PNV-ov predsjednik Andoni Ortuzar. Mješovita komisija sastajat će se svakih šest mjeseci kako bi nadgledala provodi li se sporazum potpisan u petak.

Sanchez je dan ranije dobio i podršku katalonske separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (JxCAT), kojoj je obećao oprost za organizatore zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije, sjeveroistočne autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, održanog 2017. Dogovoreni zakon o amnestiji trebao bi biti usvojen u španjolskom parlamentu idućih dana.

Španjolska desnica, koja ima manjinu u parlamentu, protivi se tom zakonu smatrajući da će potaknuti novi pokušaj odcjepljenja i ugroziti cjelovitost Španjolske.

U Madridu su u četvrtak navečer, sedmi dan zaredom, bili organizirani prosvjedi pred sjedištem PSOE-a. Prosvjednici su bacali čvrste predmete i upaljene bengalke prema policiji, koja je željeznim ogradama zapriječila prilaz zgradi socijalističke stranke. Uhićena su 24 prosvjednika.

Sanchez, nakon neizvjesnih izbora održanih u srpnju, ovisi o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost Katalonije i Baskije. Te stranke, premda se zalažu za referendum, koji ne dopušta španjolski ustavni sud, prihvatile su podržati lijevu španjolsku vladu u zamjenu za ustupke.

Sanchez je u petak dobio i podršku regionalne stranke Kanarskih otoka, čime je prešao natpolovičnu većinu od 176 zastupnika u parlamentu potrebnu za sastavljanje vlade.

Glasanje o novoj vladi u španjolskom parlamentu trebalo bi se održati idući tjedan. Ukupno 179 od 350 zastupnika reći će "da" novoj lijevoj koalicijskoj vladi, najvjerojatnije 15. ili 16. studenog.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'