trgovinski rat

Sanchez kaže da će braniti španjolski izvoz vrijedan milijardu eura od 'neprihvatljivih' američkih carina

05.10.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Španjolski vršitelj dužnosti premijera Pedro Sanchez rekao je u subotu da će nastojati obraniti poljoprivedni sektor nakon što je SAD najavio nametanje "neprihvatljivih" carina na europske poljoprivredne proizvode

SAD je u srijedu najavio nove carine na neke europske proizvode nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da su neke članice EU-a protuzakonito davale subvencije Airbusu. SAD prema presudi štetu može nadoknaditi nametanjem carinama u iznosu do 7,5 milijardi dolara.

"Želimo održavati najbolje moguće transatlantske odnose, ali moja je dužnost kao premijera braniti poljoprivredni sektor od svakog pokušaja nametanja carina", rekao je Sanchez na konferenciji za medije u jugozapadnoj Galiciji.

Španjolska procjenjuje da će najava Washingtona o uvođenju carina na vina i sir pogoditi španjolski izvoz vrijedan oko milijardu eura godišnje. 

Iako se nada da će izbjeći uzajamne štetne carine, Španjolska će od EU-a zatražiti primjenu protumjera radi obrane svojih interesa u slučaju propalih pregovora, priopćila je u petak španjolska vlada. 

Španjolska je u petak pozvala američkog veleposlanika u Madridu da prosvjeduje protiv carina. 

"To je nešto što nas zabrinjava", komentirao je Sanchez predložene carine. 

SAD je odlukom o uvođenju carina obuhvatio i Hrvatsku te planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica.