HDZ PROTIV BIVŠEG ŠEFA

'Sanaderovo pismo je pucanj u Poglavlje 23'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 15.11.2010 14:54
  • Objavljeno 15.11.2010 u 14:06
ivo sanader sabor

ivo sanader sabor

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Pismo bivšeg premijera Ive Sanadera koje je konačno stiglo do ruku predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa u Bruxellesu pucanj je u pregovore o Poglavlju 23, rekao je Andrija Hebrang, šef Kluba zastupnika HDZ u hrvatskom parlamentu

'Ja mislim da pismo na međunarodnom planu može nanijeti štetu Hrvatskoj, ako u njemu stoji ono što je pisalo u medijima. U tom smislu to je pucanj u Poglavlje 23 i to definitivno može biti otežavajuća okolnost', komentirao je Andrija Hebrang spomenuto pismo. Mediji su pisali da je Sanader pismo poslao, osim Bruxellesu, i veleposlanicima zemalja Europske unije u Hrvatskoj te američkom ambasadoru, a u njemu se predstavio kao žrtva progona.

'Sanader je pokušao poručiti Europskoj komisiji da nam pravosuđe nije neovisno', objašnjava Hebrang. Njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović kaže da će sada biti zanimljivo vidjeti koliko su jake europske veze bivšega premijera kojima se u prošlosti toliko hvalio.

'S jedne strane čovjek se ima pravo žaliti gdje god hoće i kome god hoće s obzirom da mu mnogi ne proriču baš blistavu bližu budućnost, ali oni ne vjeruju da će taj potez naštetiti Hrvatskoj ili HDZ-u jer oni dobro prate situaciju kod nas', kaže Markovinović, ali ipak upozorava da često netko iz Europe kaže ili napiše nešto što nama nije logično. I uglednom analitičaru međunarodnih odnosa Damiru Grubiši zanimljive su upravo te Sanaderove veze s europskim političarima. On kaže da će pismo zanimati samo one s kojima je on surađivao, a to su političari s desnog centra koji često znaju u ovakvim slučajevima biti solidarni s optuženima. Grubiša kaže da je tu riječ o klasnoj solidarnosti koju su davali i Edmundu Stoiberu, bivšem bavarskom premijeru optuženom za korupciju. 'Jasno, to neće moći iskazati javno, pa će podrška ići u smislu da će se interesirati za slučaj ili će pozivati na transparentnost, poštivanje ljudskih prava', mišljenje je Grubiša.

Ipak, bez obzira ne europske prijatelje bivšeg premijera, ni Hebrang ni Markovinović ni Grubiša ne vjeruju da će ovaj potez mnogo pomoći Sanaderu. Markovinović smatra da je to jedan od njegovih pokušaja poput onih u Saboru. 'Mislim da Europa neće nasjesti na takve optužbe jer oni imaju dobar uvid u stanje u Hrvatskoj. Bit će to pucanj u prazno', rekao je Hebrang.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!