POVRATAK OTPISANOG?

Sanaderov stožer u restoranu Marcellino

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bivši premijer Ivo Sanader čitav je prošli tjedan održavao diskretne sastanke sa stranačkim istomišljenicima u luksuznom zagrebačkom restoranu Marcellino, u blizini Cmroka, doznaje nacional.hr iz dva neovisna izvora

U izdvojenoj prostoriji restorana, u koji bivši premijer zalazi godinama, u kasnim poslijepodnevnim satima, Sanader se uglavnom sastajao sa sebi lojalnim ministrima iz redova HDZ-a. Sadržaj tih razgovora nismo uspjeli doznati, ali može se pretpostaviti da se radi o Sanaderovim pripremama za povratak u visoku politiku, kako otkriva tjednik Nacional u najnovijem broju.

Glavni motivi Sanaderova reaktiviranja

Nacional piše da Sanader posljednjih desetak dana održava intenzivne kontakte s osobama koje smatra saveznicima - pojedinim ministrima, zastupnicima i stranačkim dužnosnicima, sve sa svrhom pripreme terena za povratak u politiku, i to u relativno skorom razdoblju. Glavni motiv reaktiviranja su policijske istrage u kojima su osumnjičeni visoki dužnosnici HDZ-a, a informaciju prema kojoj je, kako bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona, Sanader spreman eliminirati premijerku Kosor, Nacionalu je potvrdio bliski suradnik bivšeg premijera. Međutim, kako tvrdi naš izvor, odbjegli se premijer na ručku u Marcellinu našao i s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, kojeg je osobno doveo u Vladu, ali kojeg nikako ne smatra svojim saveznikom zbog sve većeg broja istraga povezanih s HDZ-ovim dužnosnicima.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

'Priveden' i ministar Karamarko

Razlozi sastanka i sadržaj razgovora Sanadera i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka mogu se nazrijeti i iz informacije koju je u utorak objavio Nacional. Naime, Nacional piše da su glavna meta Sanaderovih razgovora sa saveznicima Tomislav Karamarko i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Sanader ih obojicu smatra krivcima za procesuiranje afera čiji su sudionici HDZ-ovci, a koje su kulminirale u aferi Podravka, zbog koje je nastradao Damir Polančec. Naravno da Sanader nije zabrinut zbog Polančeca, nego strahuje da bi sudionici tih skandala možda mogli upozoriti i na njegovu odgovornost, a Karamarko i Šimonović ne pokazuju namjeru opstruiranja istraga. Zato su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, skupa s Državnim odvjetništvom, predsjednikom Stipom Mesićem i medijima, apostrofirani kao neprijatelji HDZ-a.

Medijska operacija stožera iz Marcellina

U tom kontekstu treba promatrati i jučerašnji istup
Damira Polančeca, koji se može smatrati svojevrsnom medijskom operacijom stožera iz Marcellina. Bivši je ministar u dva gotovo identična intervjua, emitirana jedan za drugim u središnjim informativnim emisijama HTV-a i Nove TV, oštro napao Mesića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prvog se svim silama trudi povezati s malverzacijama u Podravci i povezanim tvrtkama, dok drugog optužuje da koristi represivni aparat u interesu određenih grupacija koje se žele obračunati s HDZ-om.

Na sastancima s istomišljenicima Sanader pokušava razraditi nekoliko smjerova u kojima bi neformalna skupina trebala djelovati. Sanaderov je prvenstveni interes da se utjecajni HDZ-ovci zaštite od kaznenog progona. Razlozi za to su dvojaki - kaznenim gonjenjem utjecajnih stranačkih pripadnika, HDZ bi se mogao podijeliti i urušiti. Osim toga, ako neki ministar stvarno bude kazneno odgovarao zbog malverzacija i zlouporabe položaja, moglo bi se postaviti pitanje odgovornosti Ive Sanadera, bez kojeg se od početka 2004. do srpnja 2009. u vrhu države ni o čemu nije odlučivalo.

Kontrola interesnih skupina

Također, Sanader kod stranačkih kolega lobira da ne podrže ulazak nestranačkih osoba u Vladu, poput šefa HUP-a Damira Kuštraka, jer smatra da će oni raditi za interesne skupine koje ih podržavaju, a ne na zaštiti i snaženju HDZ-a.

Prvi politički cilj, koji je Sanader postavio pred neformalnu grupu saveznika, jest poraz SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima Ive Josipovića

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi