NIZ KORUPCIJSKIH AFERA

Sanadera ispituje austrijsko državno odvjetništvo

03.02.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u Salzburgu trebalo bi saslušati Ivu Sanadera

Bivši hrvatski premijer neće biti saslušan putem video veze, kao što je to bio slučaj 23. prosinca, nego će istražitelji i jedan državni odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg te ga saslušati u zatvoru ili u prostorijama Suda, objavila je Hrvatska televizija

Bivši predsjednik hrvatske Vlade u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca, zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju. Sanadera se istražuje zbog sumnje u udruživanje za činjenje kaznenog djela u slučaju Fimi medije, odnosno za izvlačenje više od 80 milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća. Tereti ga se i za zloporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem.

Austrija Državnom odvjetništvu RH predaje tajne račune

I austrijske su vlasti počele svoju istragu protiv Sanadera kojeg sumnjiče za pranje novca preko jedne tirolske banke. ORF je jučer objavio da državno odvjetništvo u Klagenfurtu ima indicije da je Sanader 90-ih godina, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, dobivao provizije od Hypo Alpe Adria Banka za pomaganje u odobravanju kredita vladinim institucijama i poduzećima. Navodno se radi o provizijama od više milijuna šilinga.

HTV je doznao da se otvaraju sve istrage vezane uz Sanadera - i hrvatske i austrijske. Četiri godine od prvog zahtjeva, Austrijanci Državnom odvjetništvu Hrvatske šalju popis tajnih bankovnih računa koje je Sanader otvarao od početka 90-ih godina. To bi mogao biti popis najvećih hrvatskih pljačka isprepletenih u lancu politike, privatizacije i organiziranog kriminala.