IZVOR BLIZAK PREMIJERKI

Sanadera bi mogli uloviti na Ini

23.07.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Budući da je jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera Damir Polančec nakon 115 dana izašao iz istražnog pritvora u kojemu je bio zbog tri različita slučaja, po tko zna koji put nametnulo se pitanje hoće li Polančec utopiti Sanadera. Prema izvoru bliskom premijerki, Sanader bi mogao pasti tek na slučaju Ine i tajnog plinskog biznisa

Damir Polančec bio je u istražnom zatvoru zbog istrage u aferama HEP i Podravka, optužen je za plaćanje pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu 'stručnu studiju', a otvorena je i istraga zbog slučaja 'reflektori'.

Njegov odvjentik Anto Nobilo jučer je, nakon odluke o puštanju Polančeca, rekao da 'još nema potrebe' pozivati Ivu Sanadera za svjedoka, no u svojim izjavama nikada nije isključio tu mogućnost.

Istrage u slučaju HEP i Podravka su završene i USKOK je tu poštedio Sanadera, odnosno nije našao dokaze protiv njega. Ipak, ostalo je vrlo osjetljivo i važno pitanje predaje Ine mađarskom Molu.

Bivši predsjednik Stipe Mesić ponovio je za tportal prije nekoliko dana da još uvijek od Vlade očekuje odgovor tko je 'predao, a ne prodao Inu Molu'. U Saboru odgovor na to pitanje već tri mjeseca traži Istražno povjerenstvo za Inu koje je prikupilo dokumente o tom slučaju za pun kamion premda od Vlade još nije dobilo sve dokumente, tj. od Vlade se traži skidanje oznake tajnosti s ugovora s Molom o plinskom biznisu.

Prema procjeni visokopozicioniranog izvora iz HDZ-a, ako Sanader završi na sudu, završit će zbog Ine i plinskog biznisa.

Možda je upravo to razlog zašto Vlada još uvijek nije odlučila skinuti oznaku tajnosti s ugovora o plinskom biznisu za koji većina članova Istražnog povjerenstva kaže da je od strateškog značaja za Hrvatsku te da građani moraju znati kako država raspolaže najvrednijim resursima.

Postoji mogućnost da Vlada čeka savršeni trenutak kada će otkriti ugovor i baciti Sanadera u ralje USKOK-a.

Premda o Sanaderu od pokušaja tzv. puča u siječnju nema ni riječi, HDZ-ov glavni tajnik Ivica Bačić je u današnjoj izjavi za Vjesnik dao naslutiti da se HDZ, osim protiv oporbe, mora boriti i s nevidljivim silama prošlosti. Tako je u demantiju informacije da će HDZ do proljeća sazvati unutarstranačke izbore - kako bi potvrdili legitimitet Jadranke Kosor kao svoje šefice - Bačić izjavio: 'To je spin koji dolazi izvan HDZ-a, od onih koji su otišli i kojima smeta jedinstvo unutar cijele stranke.'

Iz svega ovoga nameće se zaključak da je HDZ-ov prioritet ipak riješiti se Sanaderovog nasljeđa prije ulaska u unutarstranačke, pa i parlamentarne izbore.