TEATAR APSURDA U SUDNICI

Sanader: U Salzburgu sam živio samo u zatvoru

11.02.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Na suđenju Ivi Sanaderu za Fimi mediju svjedočio je Dragan Primorac, nekadašnji ministar obrazovanja i znanosti u Sanaderovoj vladi. Petar Selem, koji je također trebao danas svjedočiti, ispričao se jer je nedavno operiran, ali je na klupu za svjedoke na treći poziv došao splitski tokar Vedran Miše

Suđenje za Fimi mediju nastavlja se ispitivanjem novih svjedoka. Tako će u utorak svjedočiti pjevačica Nina Badrić i Mislav Banek. Sljedeći tjedan na redu su Miomir Žužul i Ivan Šuker, a Sanaderovi odvjetnici odustali su od ispitivanja Vladimira Šeksa

Dragan Primorac u svome je svjedočenju rekao da ga u stranci i Vladi nitko nije ograničavao u njegovom radu te da je bio vrlo samostalan. Kazao je da 'nema duboke spoznaje' o tome koliko su drugi članovi stranke, članovi Predsjedništva HDZ- a, bili samostalni.

Primorac tvrdi da je bio vrlo samostalan u radu u stranci i Ministarstvu te kaže: 'Ne samo da nisam bio ograničavan, nego nisam pristajao na kompromise u svom radu.'

Kazao je da je svatko u stanci mogao predložiti točku dnevnog reda sjednice Predsjedništva, no unaprijed kako bi se svi za tu temu mogli pripremiti.

Primorac tvrdi da nije poznavao HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević ida nikada nije imao doticaj s njome. Objasnio je da je o stranačkim financijama vodio računa glavni tajnik Ivan Jarnjaka rizničar Mladen Barišić skupljao donacije.

No tvrdi da su stranački prihodi uglavnom dolazili iz državnog proračuna, a manje od donacija i članarina. Uvjeravao je sud kako nikada, do objave afere, nije čuo za Fimi mediju te da mu nitko iz te tvrtke nije dolazio u Ministarstvo. Pamti tek Mačekovu agenciju Massol koja je, kazao je Primorac, bila zadužena za izbore HDZ-a.

Drugi svjedok današnjeg suđenja bio je tokar iz Splita Vedran Miše. Nakon što je dva putaignorirao poziv na sud govoreći da nema novaca za putovanje, danas se ipak pojavio na sudu.

Miše je prije godinu dana dao iskaz u USKOK-u u kojem je rekao da poznaje Ivu Sanadera iz školskih dana te da ga je viđao kasnih osamdesetih godina kada je zajedno sa Sinišom Caktašem odlazio u Austriju i Njemačku po fotomaterijal za njihov zajednički posao.

U USKOK-u je Miše govorio da je u razred išao sa Sanaderovim bratom, no nije bio siguran s kojim. Tvrdio je da je šezdesetih godina poslije škole dolazio kod Sanaderovih u kuću. Opisao je i da se njegov nekadašnji poslovni partner Caktaš kasnije na putovanjima zaustavljao u Salzburgu da bi se sastajao sa Sanaderom i davao mu novac. Miše danas potpuno mijenja priču.

Miše danas dolazi s pričom da se ne sjeća ničega iz školskih dana ni događaja iz osamdesetih godina, pa čak ni prošlogodišnjeg iskaza u USKOK-u. Tvrdi da su mu u USKOK-u postavljali brojna pitanja puna četiri sata te da ne razumije zašto su ga uopće pozvali: 'Ne znam, iskreno ne znam zašto su me pozvali u USKOK. Pitali su me otkud znam Ivu Sanadera i što sam s njime radio. Ja Ivu Sanadera poznajem samo preko medija, ne sjećam se da sam ga poznavao u školi niti se sjećam da smo Cakataš i ja odlazili u Salzburg. Ne znam zašto sam USKOK-u rekao da ga poznajem, ako sam to uopće rekao... Sjećam se da mi je Caktaš govorio da se sastajao sa Sanaderom, ali se ne sjećam toga. Morate pitati Caktaša', bio je dvosmislen svjedok.

Kada mu sutkinja kaže da je bio dosta detaljan u USKOK-u, a danas tvrdi da ništa od toga nije rekao Miše kaže: 'Pa bilo je puno pitanja, bio sam tamo četiri sata i nisam pola toga ni slušao što govore.'

Prvooptuženi Ivo Sanader prigovorio je na istinitost Mišina svjedočenja i rekao da on u to doba uopće nije bio u Salzburgu, nego je doktorirao u Innsbrucku 1982. godine. 'Nisam nikada živio u Salzburgu, osim one epizode s pritvorom', rekao je Sanader.