INTERVJU ZA FRANKFURTER ALLGEMEINE

Sanader prvi put nakon zatvora za njemačke medije: Smjestili su mi!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 18.01.2016 15:07
  • Objavljeno 18.01.2016 u 15:07
Nasmijani Ivo Sanader izašao je iz Remetinca nakon tri godine

Nasmijani Ivo Sanader izašao je iz Remetinca nakon tri godine

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dao je kratki intervju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, u kojemu ističe da je nevin i da je tzv. sistem Sanader, koji simbolizira korupciju, konstrukcija DORH-a

'Poslijepodne 25. studenog, nakon četiri godine u istražnom zatvoru, iz zagrebačke kaznene ustanove Remetinec pušten je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Nekoliko sati prije toga Ustavni sud srušio je pravomoćnu presudu za korupciju i zloupotrebu položaja zbog teških manjkavosti u postupku. Slučaj ide na novo suđenje', piše Frankfurter Allgemeine Zeitung u uvodu teksta naslovljenog 'Proturječje u svim točkama', u kojemu se Sanader očituje o svojoj ostavci iz 2009. i suđenjima koja su uslijedila.

Dopisnik FAZ-a Karl-Peter Schwarz sa Sanaderom se susreo u uredu njegovih odvjetnika, koji bivši premijer koristi za čitanje sudskih dokumenata i pripremu za suđenja koja su u tijeku s obzirom na to da 'tri suđenja traju, a četvrto je u pripremi'. 'Ono što Sanader tvrdi suprotstavlja se u svim glavnim točkama narativu DORH-a, koji ga stavlja na čelo jedne koruptivne mreže. Sudovi će odlučiti koja je od tih dviju verzija bliže istini', piše FAZ i podsjeća da je 56-godišnji Sanader u ljeto 2009. bio na vrhuncu moći te je iznenada 1. srpnja podnio ostavku na mjesto premijera, što su pratile spekulacije o ucjenama, pa čak i prijetnjama mafije.

Sanader pak tvrdi kako je dao ostavku nakon sedmomjesečne borbe za podizanje blokade pregovora između Europske unije i Hrvatske koju je inicirala Slovenija. Kako bi oživio proces pristupnih pregovora, Sanader je, tvrdi, pokrenuo tihu diplomaciju: 'Razgovarao sam sa svima, s njemačkom kancelarkom, francuskim predsjednikom, talijanskim kancelarom.' Sanader kaže da je u lipnju 2009. od Ollija Rehna, tadašnjeg povjerenika za proširenje Europske komisije, saznao da oni podržavaju slovenski zahtjev za poveznicom s otvorenim morem što ga je razljutilo. 18. lipnja pred summit u Bruxellesu zasjedala je frakcija Europske pučke stranke, a Sanader kaže da se sljedeće dogodilo: 'Svi su bili ondje: Merkel, Barroso, Sarkozy, Berlusconi, Juncker, Balkenende. Rekao sam da ih molim da Hrvatskoj daju mali pozitivan signal, neka otvore novo poglavlje u pregovorima ili zatvore neko od onih oko kojih se pregovaralo, inače neću ništa moći garantirati. Ali ništa se nije dogodilo. Nakon toga sam dao ostavku.'

Sanader iz današnje perspektive smatra da je to bila pogreška: 'Ulazak u EU je bio moj životni projekt. Pretjerano sam reagirao.' Za svoju nasljednicu odredio je Jadranku Kosor, potpredsjednicu Vlade i HDZ-a, kojoj je vjerovao, a sada kaže kako čovjek pogriješi i dodaje kako je i 'među dvanaest apostola bio jedan izdajnik'. Sanader je postao počasni predsjednik stranke, a nije davao izjave za javnost jer je, kaže, htio svojoj nasljednici dati prostora za profiliranje. Šutio je i kad je Jadranka Kosor potpisala sporazum s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom, 'kakav je HDZ prethodno vehementno odbijao' i koji bi, smatra Sanader, doveo do gubitka hrvatskih teritorijalnih voda. Arbitraža je kasnije propala zbog slovenske povrede postupka. 'Na kraju je sve dobro završilo, no ja sam platio visoku cijenu', smatra Sanader.

Sanader se vratio u javnost nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 2010., o čemu danas kaže: 'Bilo mi je jasno da ćemo biti potučeni na sljedećim parlamentarnim izborima. To se i dogodilo.' Njegova press-konferencija od 3. siječnja 2010. rezultirala je pak njegovim izbacivanjem iz stranke. 'Kosor je sazvala vodstvo stranke na kojem je izrekla teške prijetnje': 'Ona je tada osjećala velik strah, jer je znala da ono što najavim uvijek i provedem', tumači za FAZ bivši hrvatski premijer. Istog je dana premijerka Kosor u svoj ured pozvala državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojemu je u veljači završavao drugi mandat. Sanader tvrdi kako je Kosor rekla Bajiću da Sanadera treba optužiti i da učini sve što je za to potrebno. 'On je pak ljude uhitio i doveo u istražni pritvor, gdje im je prijetio da me moraju optužiti inače im slijedi višegodišnja zatvorska kazna. Kod nekih je to uspjelo i iz njihovih je iskaza konstruirana optužnica', tvrdi Ivo Sanader.


No optužnica je službeno podignuta tek za godinu dana, a prethodno su iz DORH-a curili dokumenti u medije kako bi se Sanadera prikazalo kao kriminalca. Bivši premijer tvrdi da je znao kako će ga se optužiti te je u Austriji 9. prosinca bio na putu do jednog američkog odvjetnika, ali kada je čuo da mu je ukinut imunitet, okrenuo se i zaputio nazad za Zagreb. Uhićen je na jednom odmorištu u Austriji. Žali se na to što suđenja nisu spojena nego se protiv njega vodi više odvojenih procesa što ga je godinama držalo u istražnom zatvoru.

Sanader tvrdi da nije uzeo proviziju za kredit od Hypa te objašnjava da je o tome odluku donijela tadašnja hrvatska vlada, kojoj 1994. kao zamjenik ministra nije pripadao, te da je u svemu tome posredovao i tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock. 'U tom suđenju dogodili su se ogromni propusti protiv principa fer suđenja', kaže Sanader te dodaje da je sudac odbio saslušanje nekih svjedoka koje je predložila obrana. U drugom je procesu pak optužen na osnovi iskaza bivšeg rizničara HDZ-a koji je tvrdio da je Sanaderu predao dva milijuna eura. 'On je odbio odgovoriti na naša pitanja. Nema svjedoka, nema dokaza, nije znao ni reći kad mi je točno dao taj novac. Navodno nekad između travnja i lipnja 2009. godine. Kad bih nekome predao dva milijuna eura, sigurno bih se sjećao točno kada se to dogodilo', objašnjava Sanader za FAZ.

Bivši hrvatski premijer vehementno poriče da je stvorio koruptivni sustav te tvrdi da su sve to konstrukcije DORH-a. Za kraj u intervjuu za FAZ poručuje kako će se ta 'zgrada od laži prije ili kasnije urušiti' i da 'ima povjerenja u hrvatsko pravosuđe'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!