ULAZAK U EU

Sanader: Ne smije nas se tretirati drukčije od Slovenije

26.01.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Pregovori Hrvatske o punopravnu članstvu u EU-u moraju se odvojiti od bilateralnoga graničnog pitanja sa Slovenijom jer ne dolazi u obzir da se Hrvatska tretira drukčijim mjerilima nego se tretirala Slovenija prije pet godina, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s pokrajinskim poglavarom Donje Austrije Erwinom Proellom

'Granično pitanje Hrvatske i Slovenije treba konačno skinuti s dnevnog reda europskih pregovora. Treba odvojiti pregovore Hrvatske s EU-om od bilateralnog pitanja granice sa Slovenijom. Ono je otvoreno od vremena raspada Jugoslavije i zašto se sad postavlja? Da bi se blokiralo Hrvatsku. Ne dolazi u obzir da Hrvatska bude tretirana drukčijim mjerilima nego je bila tretirana Slovenija prije pet godina', rekao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka s Proellom.

Hrvatski premijer kazao je kako Hrvatska pozdravlja uključivanje Europske komisije u rješavanje slovenske blokade, ali da se o sadržaju prošlotjednih razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom ne može javno govoriti jer su se tako dvije strane dogovorile s Europskom komisijom.

No, kao najvažnije Sanader je istaknuo da 'Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije kojih je potpisnica, kao i Slovenija, i da je spremna izići pred Međunarodni sud pravde ili neku drugu međunarodnu instituciju gdje će se poštovati sve konvencije UN-a i ostale međunarodne konvencije'.
Prije nepunih godinu i pol, podsjetio je Sanader, dvije su vlade donijele odluku, koju su poduprle oporbe obiju zemalja, da se iziđe pred Međunarodni sud pravde i da parlamenti unaprijed prihvate njegov pravorijek.

Što se suradnje s austrijskom pokrajinom Donjom Austrijom tiče, Sanader ju je ocijenio odličnom podsjetivši kako je u Hrvatskoj djelatno više od 60 tvrtaka s tog područja.

Predsjedniku pokrajinske Vlade Proellu zahvalio je na osobnoj potpori i potpori njegove austrijske Pučke stranke Hrvatskoj. Naglasio je kako su obje strane zainteresirane za poboljšanje gospodarske suradnje, o čemu će zajedno s ministrom gospodarstva Damirom Polančecom i poduzetnicima iz Donje Austrije razgovarati u tijeku radnog ručka.

Pokrajinski poglavar Donje Austrije Proell izrazio je veliko zadovoljstvo posjetom zbog izvanredne suradnje njegove pokrajine i Hrvatske te dugogodišnjim osobnim prijateljstvom s premijerom Sanaderom.

Donja je Austrija zainteresirana za jačanje suradnje, jer je i sama pogođena globalnom svjetskom krizom. Kao osobito važna područja Proell je naveo ekološke tehnologije i energetiku u kojima su donjoaustrijske tvrtke poznate u svijetu.

Stanje zbog blokade hrvatskih pregovora ne pogađa samo Hrvatsku, nego mnoge europske zemlje, rekao je Proell. 'Ne mogu se miješati u bilateralna pitanja drugih zemalja, ali moram reći da je dosad bilo doista neuobičajeno da se u procesu pristupa neke zemlje tematiziraju bilateralna pitanja', kazao je pokrajinski poglavar Donje Austrije.

Proell je naglasio i pitanje gospodarskog okružja, odnosno perspektiva koje se otvaraju proširenjem EU-a i koje su njegovoj pokrajini, zahvaljujući ulasku u EU Austriji susjednih zemalja, donijele znatno veći gospodarski rast nego drugim dijelovima Austrije. Stoga je Hrvatskoj zaželio što brži ulazak u Europsku uniju.