bivši premijer

Sanader na pripremnom ročištu za novo suđenje u slučaju Ina-Mol

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2018 10:14
  • Objavljeno 18.07.2018 u 10:14
Sanader na pripremnom ročištu za novo suđenje u slučaju Ina-Mol

Sanader na pripremnom ročištu za novo suđenje u slučaju Ina-Mol

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu se pojavio na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje zbog primanja 10 milijuna eura mita od direktora MOL-a Zsolta Hernadija koji bi sa Sanaderom trebao dijeliti optuženičku klupu, ali je nedostupan hrvatskom pravosuđu

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski, a tvrdili su i da je riječ o presuđenoj stvari jer je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Krajem prošle godine Vrhovni sud ukinuo je rješenje kojim je zagrebački Županijski sud 30. svibnja 2017. privremeno prekinuo suđenje Sanaderu i Hernadiju, odlučujući o žalbama Uskoka i Hernadijeve braniteljice.

  • +74
  • +71

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Hernadija, za kojim je bio raspisan i Europski uhidbeni nalog koji su neke države ignorirale, Uskok je optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave Mol-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!