AUTOR SERIJALA 'PREMIJERI OSOBNO'

'Sanader mi je najzanimljiviji, Manolić otkrio nove tajne..., a nad svima lebdi Tuđmanova sjena'

 • Autor: Damir Petranović
 • Zadnja izmjena 13.09.2017 19:31
 • Objavljeno 13.09.2017 u 19:31
Gordan Malić, autor serijala 'Hrvatski premijeri osobno'

Gordan Malić, autor serijala 'Hrvatski premijeri osobno'

Izvor: Cropix / Autor: N. Bučević/tportal

Jesenska programska shema HRT-a već od idućeg ponedjeljka gledateljima će ponuditi ozbiljnu političku dokumentarnu seriju: U elitnom večernjem terminu prikazivat će se 'Hrvatski premijeri osobno', autorski projekt istraživačkog novinara Gordana Malića

Serijal je sniman punih godinu dana na dvadesetak lokacija u zemlji i inozemstvu, a intervjuirani su svi glavni protagonisti - od glavnih likova do političkih aktera tog doba, poput Slovenaca Milana Kučana, Boruta Pahora i Cirila Ribičića ili bivšeg srpskog člana Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića.

Epizode su posvećene Stjepanu Mesiću kao prvom predsjedniku Vlade, a potom njegovim nasljednicima Josipu Manoliću, Franji Greguriću, Hrvoju Šariniću, Nikici Valentiću, Zlatku Mateši, Ivici Račanu, Ivi Sanaderu i Jadranki Kosor. Nova uprava HRT-a Malića je naknadno zamolila i za jednu epizodu posvećenu Zoranu Milanoviću.

Bez političkih pritisaka, uz najniži budžet 

'Nismo uspjeli razgovarati jedino s Hrvojem Šarinićem, jer je već bio teško obolio, te s Ivom Sanaderom, koji nas je odbio nakon nekoliko pokušaja pregovora i razgovora. Razumijem ga jer nije lako uskladiti obveze na sudu s javnim istupima', kaže Malić za tportal.

Ivu Sanader odbio je razgovor, a Malić kaže da ga razumije 'jer nije lako uskladiti obveze na sudu s javnim istupima'

Ivu Sanader odbio je razgovor, a Malić kaže da ga razumije 'jer nije lako uskladiti obveze na sudu s javnim istupima'

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

'Upravo o njegovu odnosu prema stranci, državnim resursima i javnosti govori epizoda 'Ivo Sanader osobno' i smatram je možda i najzanimljivijom u serijalu. Frapantno mi je to da jedan liberalni političar, koji je imao opći konsenzus u zemlji i inozemstvu, u medijima, na lijevom i desnom polu, među manjinama i u civilnom društvu, završi s nizom optužnica za teški kriminal, među kojima je i ona za ratno profiterstvo, kao da je kakav afrički satrap', dodaje Malić.

U samoj realizaciji serijala, tvrdi, nije imao većih problema, prepreka ili političkih pritisaka: pretpostavlja da je razlog tomu činjenica da je dobio 'najniži budžet u dokumentarnoj niši', ali i to da su u Hrvatskoj u kratkom roku prohujale tri različite vlade. 'Nitko nije imao vremena baviti se time tko mi je što rekao pred kamerama i o čemu je ovdje zapravo riječ', dodaje autor.

 • +3

HRT predstavio jesensku programsku shemu

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Producent ovog projekta je zagrebački MissArt, dok je autor glazbe nagrađivani kazališni i filmski kompozitor Tomislav Babić.

O privatizaciji, bez senzacionalizma  

'Moja ideja bila je da se politika devedesetih i poratnih godina prikaže kroz portrete ključnih protagonista, a uz Franju Tuđmana to su svakako hrvatski premijeri. Tuđmanova sjena nadvija se nad velikim dijelom serijala jer naši sugovornici svjedoče o njegovim političkim odlukama, o odnosu prema suradnicima i načinu njihova odabira, o političkim i stranačkim turbulencijama, kojih je bilo od samog početka, i tako dalje. Može se reći da je serijal, u neku ruku, i njegov politički portret', otkriva Malić.

Kao iskusan politički i istraživački novinar, on je, kao i velik dio medija, s najvećim dijelom sugovornika u ono doba komunicirao kao s 'visokim izvorima' ili 'anonimnim izvorima iz Vlade', a sada je došlo vrijeme da o svemu progovore otvoreno.

'Tuđmanova sjena nadvija se nad velikim dijelom serijala', ističe Gordan Malić

'Tuđmanova sjena nadvija se nad velikim dijelom serijala', ističe Gordan Malić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

Malić tvrdi da 'Hrvatski premijeri osobno' nema senzacionalistički predznak, ali da će kroz njega biti obuhvaćene i neke kontroverze, poput privatizacije početkom devedesetih.

'On odgovara i na pitanja zašto su ratne hrvatske vlade, po svim ekonomskim parametrima, funkcionirale bolje od poratnih te zašto je ekonomija u razdoblju apsolutne nestabilnosti - a to je rat - bila stabilnija nego u razdoblju mira, pa i danas, kada smo članica Europske unije. Hrvatska je pred kraj rata imala dvostruko veći rast BDP-a nego danas, ali i rast na svim područjima od proizvodnje do zaposlenosti, a na leđima je nosila gotovo pola milijuna izbjeglica i prognanika te vojsku koja je, stvarno ili ne, brojala isto toliko pripadnika', kaže Malić.

Mesić: Politički zabavljač ili Tuđmanov dvorski klaun? 

Privatni portreti bivših hrvatskih premijera donijet će i neka zanimljiva otkrića, pa će Josip Manolić prvi put za javnost govoriti o egzekucijama OZNA-e i svom odnosu s jednim od najbližih Titovih suradnika Stevom Krajačićem te o tome kakve veze imaju rad u SKOJ-u i nastanak HDZ-a. Manolić će, najavljeno je, prvi put progovoriti i o bratu ustaši koji je nastradao na početku rata. 

Josip Manolić prvi put za javnost će govoriti o egzekucijama OZNA-e i svom odnosu s jednim od najbližih Titovih suradnika, Stevom Krajačićem

Josip Manolić prvi put za javnost će govoriti o egzekucijama OZNA-e i svom odnosu s jednim od najbližih Titovih suradnika, Stevom Krajačićem

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Prva epizoda, čije je emitiranje najavljeno za ponedjeljak u 21.30, po Malićevim riječima, pokušat će odgovoriti na pitanje koje se neprekidno veže uz Stjepana Mesića: je li on samo politički zabavljač i Tuđmanov dvorski klaun koji se oteo kontroli ili važna politička figura novije hrvatske povijesti?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • drago41053@gmail.com

  13.09.2017 19:36

  veselim se za malica da je njegova novinarska eutanazija proslost

 • best partizan

  13.09.2017 21:04

  sanader je kriv za sve

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi