SPLITSKI ŽUPAN ZOVE UPOMOĆ

Sanader Kosor: 'Pomognite nam zaštititi Marjan'

21.01.2011 u 18:25

Bionic
Reading

U roku od dva tjedna Županija splitsko-dalmatinska odlučit će hoće li pokrenuti tužbu za poništenje ugovora o kupnji nekoliko parcela unutar splitske park šume, gdje supruga splitskog gradonačelnika Željka Keruma želi graditi ugostiteljski objekt. HDZ-ov župan poziva Vladu da pomogne u otkupu zemljišta jer, kaže, čuvanje Marjana je i državni interes

O spornoj kupnji zemljišta na Marjanu, koje je djevojka splitskog gradonačelnika Fani Horvat kupila mimo Zakona o zaštiti prirode i na kojemu planira graditi ugostiteljski kompleks, u roku od dva tjedna raspravljat će Skupština Splitsko-dalmatinske županije.

Državno odvjetništvo je zatražilo, pa će Županija morati odgovoriti: hoće li se podnijeti tužba i zatražiti poništenje ugovora vrijednog 1,2 milijuna eura zato što zemljište nije ponuđeno na prvokup Županiji, državi i Gradu, kako zakon predviđa.

Glasovanje bi moglo biti vrlo zanimljivo jer će se o slučaju Marjan konačno morati odrediti i HDZ, a ova stranka je u nezgodnoj situaciji jer županijom vlada u koaliciji s Kerumovom Hrvatskom građanskom strankom. Budu li glasovali za tužbu i poništenje ugovora – pokvarit će odnose s Kerumom i Fani, a odustanu li od toga – protumačit će se da podržavaju gradnju na Marjanu, protiv koje je protestiralo nekoliko tisuća Splićana.

'Problem je što nemamo novaca za otkup zemljišta, jednostavno ga nemamo', kazao nam je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. On, međutim, vidi rješenje: poziva Vladu i premijerku Jadranku Kosor u pomoć.

'Zaštita Marjana je i državni interes, pa želimo pokrenuti akciju kojom će Županija, država i Grad Split zajednički otkupiti zemljište unutar park šume. Ako dobijemo potporu iz Zagreba, tužba i poništenje ugovora imat će smisla', kazao je Sanader za tportal.

Reakcija premijerke Kosor, dakle, mogla bi biti ključna jer je i na prošlotjednim prosvjedima na Marjanu upravo njezina stranka proglašena najvećim krivcem za devastaciju 'pluća Splita': Generalni urbanistički plan kojim je omogućen zahvat obitelji Kerum donio je upravo HDZ, a za mandata ove stranke na nizu lokacija na Marjanu gradilo se uz pomoć vratolomija HDZ-u bliskih urbanista.

Društvo Marjan još prije osam godina izradilo je detaljan plan otkupa svog privatnog zemljišta unutar splitske park šume, predviđeno je da posao traje punih deset godina, no taj dokument sve prethodne splitske vlasti sakrile su duboko u ladice...