MIJEŠANJE U SUDSTVO

Sanader je prešao granicu koja se ne smije prijeći

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2009 09:18
  • Objavljeno 11.05.2009 u 09:15
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je danas izjavu premijera Ive Sanadera o terminu donošenja presude Branimiru Glavašu i o njezinoj težini neprimjerenom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći.

"Izjava Predsjednika Vlade Republike Hrvatske kojom se želi dovesti u vezu, sam konkretni sudski postupak kroz vrijeme donošenja odluke u njemu, a posebice spominjući pri tome težinu odluke - s utjecajem neke političke stranke, odnosno protiv neke političke stranke pa i izvršne vlasti, cijenim neprimjerenom izjavom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin.

"Suci i njihove odluke", navodi se dalje, "ne služe niti zastupaju bilo koga - oni zastupaju samo zakon". "Tako će", ističe Hrvatin, "i o zakonitosti kako postupka koji je prethodio donošenju odluke tako i samoj odluci, odlučiti u za to propisanom postupku, ako do njega dođe, Vrhovni sud".

"Konačno, valja reći da je dobro što je javnost prepoznala način neprimjerenog obraćanja sudstvu, posebice jer izjava predsjednika Vlade ima posebnu težinu. Dobro je ako je to rezultat osjetljivosti prema temeljnoj pretpostavci za rad sudstva - njegovoj neovisnosti, a ne samo izraz politike", kaže u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i poručuje kako "suci znaju i znat će se suprotstaviti svim pritiscima i suditi neovisno, nepristrano i stručno".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi