SDP O DOBITI DRŽAVNIH TVRTKI

'Sanader izvlačio novac kroz Fimi mediju, Kosor to radi zakonom'

14.04.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Još prije dva tjedna Vlada je na svojoj sjednici donijela odluku prema kojoj će ubuduće trgovačka društva u državnom vlasništvu pola svoje dobiti morati davati u proračun. Iako je tada premijerka Jadranka Kosor kazala da time žele ojačati prihodovnu stranu proračuna, u SDP-u smatraju da će se time zaustaviti investicije i gospodarski razvoj, što će rezultirati gospodarskom katastrofom

Jadranka Kosor ovim odlukama je pokazala - kupovina određenih grupa birača je prioritet pred razvojem Hrvatske. Izborna je godina i u izbornoj godini trebamo novac. Do jučer je Sanader to radio kroz Fimi mediju, očito Jadranka ima ovaj model, kroz proračun kupovati određene interesne grupe i pokušati dobiti njihovu naklonost za izbore. Radna mjesta i razvoj Hrvatske su ono što nju ne zanima', ustvrdio je SDP-ov Slavko Linić u saborskoj raspravi osvrnuvši se na Vladinu odluku da državne tvrtke moraju pola svoje dobiti uplaćivati u proračun.

Ovakva odluka, tvrde u SDP-u, ne samo da će zaustaviti investicije i razvoj, već bi mogla ugroziti i radna mjesta. Naime, tvrtke poput Plinacroa, Končara, Janafa, Uljanika i drugih trebale su biti nosioci investicijskih aktivnosti te zapošljavati mnoge ljude, no u SDP-u smatraju da će izvlačenjem dobiti to biti stopirano.

'Neke od tvrtki imaju i problem sa solventnošću, primjerice HEP koji teško naplaćuje svoja potraživanja od građana, privrednika, pa čak i od HŽ-a. HEP pokazuje dobit, ali nije solventan, a sada će morati trošiti novce na isplatu dobiti, zaduživati se, opterećivati svoje poslovanje dodatnim kamatama', kazao je Linić

SDP-ova Milanka Opačić smatra da je ovo veliki udar na gospodarstvo te da je Kosor radnicima već potrošila dvije godine jer nije imala snage ni za jedan konkretan potez.

'Umjesto da se gospodarstvu pomagalo, samo su mu se stavljale omče oko vrata', zaključila je Opačić, dodavši da Hrvatska 'klizi prema bankrotu', što je potvrdio i premijerkin gospodarski savjetnik.

Ako se pita pak SDP-ovog Branka Grčića, radi se o 'čistom oporezivanju širokih narodnih masa' jer se sada pokušava izvući dobit iz 2010. koju su tvrtke koje se bave energetikom ostvarile zbog povećanja cijene energenata.

'Trebamo stimulirati da dobit ostaje u firmama. Treba mijenjati i porezni sustav kako bi se nagradila poduzeća koja reinvestiraju dobit te penaliziralo one koji dobit izvlače', rekao je Grčić

BIVŠI SINDIKALAC KUNST: SDP JE KUPOVAO SINDIKALCE

Na SDP-ove optužbe promptno je odgovorio i HDZ, poručivši da su socijaldemokrati zadnji koji bi se trebali javljati po pitanju kupovine birača i krpanja proračunskih rupa.

'Oni koji danas kritiziraju što će se dogoditi s dobiti zaboravili su da su za krpanje proračunskih rupa od 2001 do 2003. rasprodali su sve što se rasprodati dalo – kontrolni paket HT-a, 25+1 posto dionica Ine, Riječku banku, Croatiju Cavtat. Zaboravili su da je u dioničkom ugovoru Ine i MOL-a bilo naznačeno da sljedećih pet godina od prodaje neće biti isplate dobiti, a tada je Ina bila veliki gubitaš', odgovorio je SDP-ovcima HDZ-ov Ivan Šuker, dodavši da je Vladina odluka o dobiti državnih tvrtki posljedica Vladine dobre politike i činjenice da su u 2010. državne tvrtke bile likvidne i imale rezultate.

SDP-ovcima koji su rekli da bi trebalo kažnjavati one koji izvlače dobit poručio je da su ih oni kaznili ukidanjem zaštitne kamate kada su bili na vlasti.

HDZ-ov Boris Kunst osvrnuo se pak na optužbe da premijerka Kosor ovom odlukom želi kupovati pojedine interesne skupine.

'Kad je SDP dolazio na vlast, tada je kupovao pojedine sindikate i sindikalne članove. Pojedini sindikalci bili su nositelji lista SDP-ovih u pojedinim izbornim jedinicama. Potpredsjednik jedne sindikalne središnjice bio je doministar rada i socijalne skrbi. Pojedini sindikalni povjerenici su bili u Ministarstvu rada i socijalne skrbi na funkcijama koje im je SDP obećao i prije izbora. Kad takvi ljudi govore o tome da netko kupuje birače, onda je to više nego smiješni i licemjerno', kazao je bivši sindikalac, a sada HDZ-ovac Kunst