SASTANAK RADI SASTANKA

Sanader i Pahor dogovorili češće kontakte

24.02.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora, koji su u dvorcu Mokricama razgovarali o rješavanja otvorenih pitanja koji opterećuju naše dvije zemlje, nije donio nikakvih rezultata jer su obje strane ostale na svojim stajalištima

Nakon jednosatnog sastanka slovenski premijer Borut Pahor na iznimno posjećenoj konferenciji za novinare napomenuo je da je ovo prvi susret s premijerom susjedne države nakon formiranja nove slovenske vlade, a hrvatski premijer Ivo Sanader zahvalio je Pahoru na gostoprimstvu i najavio da će se idući susret održati u Hrvatskoj.

'S obzirom na trenutačne bilateralne odnose, današnji je sastanak napredak sam po sebi i znači korak naprijed, prije svega zato što smo dogovorili buduće kontakte na ministarskoj razini ali i nas osobno', rekao je Pahor.

Slovenski premijer je ponovio temeljno stajalište svoje vlade o rješenju za blokadu pregovora Hrvatske s EU.

'Ne bude li napretka u sređivanju graničnog pitanja, Slovenija neće povući rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja Hrvatske s EU', kazao je Pahor.
Pahor je također rekao kako će vladi i vanjskopolitičkom odboru Državnog zbora predložiti prihvaćanje inicijative europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o posredničkoj skupini pod vodstvom Marttija Ahtisarija za rješavanje problema s granicom.

Sanader je ponovio da Hrvatska pozdravlja uključivanje Europske komisije u rješavanje otvorenog graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije, ali i naglasio kako je riječ o bilateralnom sporu kojem nema mjesta u pregovorima za ulazak Hrvatske u EU.

Da bismo o toj inicijativi ozbiljno razmišljali moramo najprije završiti posao kod kuće, rekao je Sanader.

'Dok mješovite komisije koje su uspostavile vlade obiju zemalja ne završe rad, nije uputno razmatrati nove inicijative', kazao je Sanader.

'No temeljna razlika između premijera Pahora i mene je u tome što Hrvatska granično pitanje smatra bilateralnim problemom, koji ne bi smio biti zaprekom za ulazak u EU', kazao je Sanader.