osuđen na šest godina

Sanader bi mogao završiti u kaznionici zatvorenog tipa: Remetinec, pa Glina ili Lepoglava?

Bionic
Reading

Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera policija je u 17.25 sati izvela iz njegove kuće u Kozarčevoj ulici i odvezla ga put zatvora u Remetincu nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu u slučaju Planinska, povisivši mu kaznu s četiri i pol na šest godina zatvora. U zatvor je stigao tek oko 19.10 sati, jer ga je policija prvo odvezla u sjedište krim policije u Heinzlovoj ulici, gdje je Sanader ispunio sve potrebne formulare vezane uz identifikaciju

Oko 17 sati, Sanader je s odvjetnicima izašao iz kuće pred novinare i poručio da je presuda Vrhovnog suda smiješna. 'Nema nikakvih dokaza, presuda je trebala pasti', rekao je Sanader.

'Svjedoci smo još jedne sramotne epizode hrvatske pravne države jer ono što je danas bilo na Vrhovnom sudu, ako je točno što mediji izvještavaju, jer još nemamo nikakvo rješenje. To je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo jer nema nikakvih dokaza. Fiolić je isto kao i Ježić, jedan svjedok koji kaže da je dolazio u ovu kuću kada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga i što tko unosi. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti i mislim da je ovo još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Nastavit ću se boriti svim sredstvima da dokažem svoju nevinost', najavio je Ivo Sanader.

PRAVO OSUĐENIKA

Turudić o 'odvjetničkom manevru'

Upitan postoji li nekakav odvjetnički manevar kojega bi Sanaderovi odvjetnici mogli napraviti, s obzirom da bivšeg premijera ne služi zdravlje, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić izjavio je da se svakome zatvoreniku moraju osigurati adekvatni uvjeti za liječenje.

'Također, pravo je osuđenika da traži prekid izdržavanja kazne, o tome odlučuje nadležan sudac izvršenja kazne, a o žalbi protiv njegove odluke odlučuje nadležno vijeće Županijskog suda. To može biti Županijski sud u Velikoj Gorici ili Županijski sud u Zagrebu. Dakle, ako postoje razlozi za prekid postupka, može se dogoditi prekid izdržavanja kazne', rekao je Turudić. Potvrdio je da se vrijeme koje je Sanader proveo u istražnom zatvoru ne ubraja u obligatorni istražni zatvor.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković ironično je poručila da su oni 'jako zadovoljni da je pravna država super funkcionirala'. 'Mi smo od medija doznali kakva je presuda Vrhovnog suda. To znači da ovo pravosuđe funkcionira odlično. Dobili smo obavijest od novinara, ne od suda, što smo trebali dobiti, ni mi ni gospodin Sanader. Znači, ponavlja se špranca - sve ide prvo novinarima, a onda nama', rekla je.

  • +42
Sanader iz Kozarčeve ide u Remetinec Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Sanader je dodao da u svakom njegovom predmetu postoji po jedna osoba koja ga tuži 'zato što je sebi kupovao bolju poziciju'. 'Čobanković je odgovarao na pitanja Tužiteljstva točno po bilježnici, kako se dogovorio s njima'.

'Ovo je politički obračun. Ja sam spreman na sve i dokazat ću na kraju svoju nevinost. Hvala lijepa!', poručio je je Sanader.

On i njegovi odvjetnici potom su se vratili u kuću, gdje su dočekali policiju. Sanaderova supruga Mirjana fotografirala je novinare s prozora.

Policija je oko 16 sati potvrdila da je od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za Sanaderovim uhićenjem, ističući da je 'u tijeku postupanje kako bi se izvršio sudski nalog'. Prethodno, glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić za tportal je opisao proceduru koja predstoji. Oko 15:30 kazao nam je da će dovedbeni nalog biti izdan svakog trena. Županijski sud dobio je rješenje Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora jer je kazna veća od pet godina, a samim time se radi o situaciji kada se primjenjuje obligatorni istražni zatvor. U međuvremenu, Županijski sud potvrdio je da je izdao dovedbeni nalog.

ŠTO ČEKA sanadera

Lepoglava, Glina ili Remetinec?

Bivši ravnatelj zatvorskog sustava u Zagrebu Miroslav Mihoci izjavio je za N1 da Sanaderu po dolasku u zatvor slijedi uobičajena procedura. Oduzet će mu se sve nedopuštene stvari, novac i osobni dokumenti, a ostat će mu osobne stvari, popust prstena, knjiga, dokumenata vezanih uz njegov predmet i sl. U sklopu sigurnosne provjere, utvrđuje se njegova kriminalna prošlost, sklonost ekscesnom ponašanju. Slijedi liječnički pregled i smještaj u zatvorsku ćeliju. Mihoci pretpostavlja da Sanader neće biti sam u ćeliji. Može biti sam jedino ako ga pregleda psihijatar i to preporuči. Što se tiče Sanaderovog narušenog zdravlja, na raspolaganju mu je zatvorska bolnica. Ukaže li se potreba za dodatnim specijalističkim pregledima, Sanadera će se izvesti u vanjsku bolnicu, a u slučaju hospitalizacije on će u bolnici boraviti uz nadzor pravosudne policije. 

Odjel za dijagnostiku u roku od oko mjesec dana predložit će lokaciju za izdržavanje kazne, a rješenje će donijeti Ministarstvo pravosuđa. S obzirom na cijeli slučaj, Mihoci je za RTL rekao kako pretpostavlja da će to biti Lepoglava ili Glina, kao kaznionice zatvorenog tipa. Iako, Sanader bi mogao ostati u Zagrebu zbog efikasnosti samog sustava. Andrija Jarak, novinar Nove TV, podsjetio je da se protiv Sanadera vodi još nekoliko sudskih postupaka, pa bi Sanader nekoliko mjeseci, a možda i godinu dana mogao ostati u Remetincu upravo zbog ekonomičnosti i troškova vođenja postupka. 

'Taj će nalog biti proslijeđen nadležnoj policijskoj postaji prema mjestu stanovanja okrivljenika, tj. Ive Sanadera, i policijski službenici su dužni postupiti po nalogu, tj. lišiti ga slobode i dostaviti u zatvor u Remetinec', pojasnio je Devčić.

Za izdavanje dovedbenog naloga Županijski sud ne mora čekati pisanu drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda, koja će biti gotova vjerojatno za više od mjesec dana.

'Ovdje se postupa po rješenju Vrhovnog suda, to je vezano uz presudu, ali čim su odlučili da je sankcija preko pet godina zatvora, bili su dužni odrediti istražni zatvor', poručuje Devčić.

Podsjetimo, na Vrhovnom sudu u četvrtak je završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska, kojom je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud povisio mu je kaznu na šest godina.

Obrana se žalila zbog bitnih povreda kaznenog postupka te tražila ukidanje nepravomoćne presude, dok se Uskok žalio na visinu kazne.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni Mladen Mlinarević, za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine, i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

  • +8
Ivo Sanader izlazi sa Županijskog suda nakon izricanja presude Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mlinarević i Fiolić su na prvom suđenju osuđeni na godinu dana uvjetno, a kazna im je zamijenjena radom za opće dobro.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanader i Mlinarević preblago kažnjeni pa su od Vrhovnog suda tražili da preinači odluku o kazni. Za bivšeg premijera tražili su najvišu propisanu kaznu od deset godina jer smatraju da je u njegovu slučaju riječ o 'najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan u njenom prikrivanju'.

Za Mlinarevića tvrde da su on i Sanader svojim ponašanjem na suđenju pokazali da nije bila riječ o ishitrenom ponašanju, već o 'korupciji kao stilu života'.

Bivši premijer se, kao ni njegovi suoptuženici Mlinarević i Fiolić, nije pojavljivao na sjednicama sudskog vijeća kojim predsjeda sutkinja Vesna Vrbetić. Sudac izvjestitelj bio je Žarko Dundović, a u vijeću je bio i sudac Marin Mrčela. Optužbu u spisu koji broji 7000 stranica zastupa Tamara Laptoš, nekadašnja ravnateljica, a sada zamjenica ravnatelja Uskoka.

Milijuni u kartonskoj kutiji

Sanader je nepravomoćnom presudom po Uskokovoj optužnici proglašen krivim jer je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po znatno višoj cijeni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja prodaju zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, dok je Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 milijuna kuna.

  • +9
Presuda Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Planinska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bivšem predsjedniku HDZ-a ujedno je naloženo vraćanje primljenih 17 milijuna kuna, a razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni proračun bi solidarno trebali nadoknaditi Sanader i Fiolić te njegove dvije tvrtke. Tim tvrtkama je izrečena i novčana kazna u iznosu od 120.000 kuna.

Fiolić je priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu na temelju lažnog elaborata te je izjavio kako je Sanaderu u kartonskoj kutiji odnio 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici.

Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio, kazavši da je Uskok ucjenjivao njegove suoptuženike, a optužbu niječe i Mlinarević.

Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti. On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi media.

Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki.