U POLITIKU IZ OPORBE

Šampion Kličko izaziva predsjednika Janukoviča

29.02.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Boksački šampion Vitalij Kličko vraća se u politički ring Ukrajine, mjesto po koječemu opasnije od sportskih borilišta u kojima redovito deklasira suparnike. Predstojeće jeseni drugi put kandidirat će se za gradonačelnika Kijeva (Kijiva), glavnog grada Ukrajine

Kličkova stranka UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme) u zadnjih mjeseci bilježi izuzetan rast rejtinga, a sam Kličko prema anketama popularnosti ne zaostaje mnogo ni za samim predsjednikom Viktorom Janukovičem: čelnika države, prema centru Socis, podržava 16 posto građana, dok je Kličko na četvrtom mjestu sa 9,5 posto simpatija. 

Kijevom trenutačno upravlja čelnik državne administracije Oleksandr Popov, bivši obavještajac kojeg kroz karijeru gura Viktor Janukovič. A Vitalij Kličko, koji uz brata Vladimira već godinama drma svjetskim boksom i jedan je od najprepoznatljivijih ljudi na prostorima bivšeg SSSR-a, istovremeno je aktivan i u ukrajinskoj politici – i to na suprotnom, oporbenom političkom polu. Kao prozapadni demokrat ukrajinske nacionalnosti podržavao je Narančastu revoluciju koja je 46-milijunsku Ukrajinu pokušavala integrirati sa zapadom Europe i emancipirati ju od 'ruskog zagrljaja', ali je neslavno završila u međusobnim političkim ratovima svojih lidera, zbog kojh je zemlja tijekom vladavine 'narančastih' dospjela na rub bankrota.

Za vlast u gotovo tromilijunskom Kijevu tradicionalno se bore prozapadni, umnogome nacionalistički zapad Ukrajine te proruski, sovjetonostalgični istok. 

Nakon kraha prozapadne opcije utjelovljene u Viktoru Juščenku i Juliji Timošenko na izborima 2010. godine, zemljom je zavladao Viktor Janukovič, bivši dvokratni robijaš, navodni eksponent donjeckog oligarhijsko-kriminalnog klana s istoka zemlje. Janukovič gaji relativno dobre veze s Rusijom (pod njegovim vodstvom Ukrajina je napustila NATO ambicije), ali na unutarnjopolitičkom planu sve više podsjeća na bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka (neki će reći – i na Vladimira Putina), jer su mu glavni politički protivnici počeli završavati iza rešetaka.

Rašireno je uvjerenje da je Viktor Janukovič orkestrirao sudski proces u kojem je bivša premijerka Julija Timošenko, zbog sumnjive plinske nagodbe s Rusijom, završila u zatvoru na sedam godina. No nedavno je u još nevjerojatnijem procesu na robiju poslan bivši ministar policije Jurij Lucenko. U zemlji izjedenoj korupcijom i strahovitim socijalnim raslojavanjem Lucenko je, zbog navodnog falsificiranja radnog staža osobnom vozaču te rasipanja budžetskog novca pri praznovanju Dana milicije, osuđen na četiri godine zatvora!

Vitalij Kličko je na gradonačelničkim izborima 2008. bio treća politička sila u metropoli. Tvrdi da kandidatura u Kijevu neće umanjiti ambicije brzorastućeg UDAR-a na jesenskim parlamentarnim izborima. Sa 41 godinom nalazi se pred krajem boksačke karijere, a taj kraj bi definitivno mogao biti ubrzan snažnim političkim uzletom.