SVAKODNEVNo IZOLIRANi

Samoća starijih osoba u Britaniji je toliki problem da su dobile svoje ministarstvo

18.01.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Velika Britanija imenovala je ministra za usamljenost kako bi se nastavio rad ubijene laburističke zastupnice Jo Cox i riješio problem izoliranosti s kojom se suočava gotovo svaka deseta osoba u toj zemlji

Novu funkciju obavljat će ministrica sporta, nasljeđa i turizma Tracey Crouch s već postojećim poslom.

Crouch će osmisliti strategiju za rješavanje ovog problema, za koji znanstvenici kažu kako je povezan s demencijom, ranim mortalitetom i visokim krvnim tlakom.

Prema nedavno objavljenim vladinim istraživanjima, većina Britanaca starijih od 75 godina žive sami, a oko 200.000 starijih osoba na Otoku nije razgovaralo s prijateljem ili rođakom duže od mjesec dana.

Većina liječnika u Britaniji svakog dana primi između jednog i pet pacijenata koji traže pomoć jer su usamljeni, priopćila je 'Kampanja za okončanje usamljenosti', mreža koja se bavi rješavanjem ovog problema.

  • +12
Splitski umirovljenici danas su prosvjedovali na Zapadnoj obali zbog malih mirovina i lošeg socijalnog stanja Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Komisiju za razmatranje tog problema osnovala je upravo Jo Cox i to neposredno prije nego što je ubijena, pozvavši vladu da imenuje ministra koji bi se bavio ovom temom.

Jo Cox je, podsjetimo, ubijena 2016. godine nasred ulice u gradiću Birstallu u svojem okrugu na sjeveru Engleske. Parlamentarnu zastupnicu usmrtio je nožem i pištoljem Thomas Meir, čovjek koji se zalagao za etnički čistu Britaniju.