KAKO NA BRZINU NAPUNITI PRORAČUN?

Samo najava 'poreznog stupa srama' povećala je plaćanja za tri posto!

27.04.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Izmjenom Općeg poreznog zakona porezne uprave na sebe će preuzeti veliki dio važnoga posla kojeg su do sada, iznimno sporo, radili Upravni sudovi; vlasnici i direktori tvrtki koji budu zloupotrebljavali zakon kako bi se obogatili izbjegavajući platiti porez, bit će na udaru poreznih inspektora koji bi im zbog malverzacija mogli oduzeti i privatnu imovinu

'Mi smo prenijeli jedan veliki dio posla u odnosu na institut proboja pravne osobnosti koji je reguliran Zakonom o trgovačkim društvima na naš upravni postupak iz razloga što porezna uprava ima podatke o osobama koji stvaraju lance povezanih društava, a takvih je danas prema našim evidencijama oko 10.000', rekao nam je izvor iz Porezne uprave nakon izmjene Općeg poreznog zakona na sjednici Vlade. Čak oko 40.000 pravnih osoba, dakle tvrtki, trenutačno je u blokadi od ukupno 130.000 registriranih pravnih osoba.

Porezna uprava ima podatke o vlasnicima tih društava preko OIB-a. Onog trenutka kad porezna uprava napravi sve ovršne radnje i kad se ne može naplatiti od glavnog dužnika, tada će pokrenuti postupak utvrđivanja zlouporabe od strane direktora, povjerenika i povezanih osoba. Vrlo složen postupak će provoditi inspektori za ovrhu, jer porezna uprava više ne može čekati sudove jer postupci traju godinama, a država, kažu, mora biti efikasna u naplati svojih prihoda.

Preko OIB-a se vide svi podaci o nekretninama, plovilima, automobilima i dionicama tako da će se nakon usvajanja zakona sva ta imovina poduzetnika moći zaplijeniti ukoliko postoje nepravilnosti. U Poreznoj upravi kažu da su već spremni za taj dio posla te da čekaju samo dan stupanja na snagu. Toga dana će se i objaviti lista poreznih dužnika.

Ovim zakonom se ispravlja i svojevrsna nepravda, jer su do sada fizičke osobe, odnosno obrtnci, odgovarali cijelom svojom imovinom za poslovanje, dok su pravne osobe stvarale ogromne dugove a imale bi samo jednog zaposlenog i plaćale bi štetu imovinom društva a to je bio temeljni kapital od 20.000 kuna

Smisao zakona je da se kazne zlouporabe povezanih društava ili članova uprave koji su izvlačili imovinu, sredstva i kredite za vlastite potrebe. Da se zaustavi one koji izvlače imovinu na ime svojih rođaka i time s namjerom ugrožavaju poduzeće koje zbog toga više nije sposobno za plaćanje radnika i obveze prema državi. Tada te osobe postaju porezni jamci.

Dokazivanje poreznih malverzacija na upravnom postupku ne bi smjelo dugo trajati, najviše oko tri mjeseca - kažu nam u Poreznoj gdje se ne boje da će im Ustavni sud takvo presuđivanje zabraniti. 

Ovakve najave očigledno već same po sebi 'popravljaju' stvari, jer je najava objave poreznih dužnika na web stranicama Porezne uprave već smanjila dugovanja pa je tako od prve Vladine najave do danas naplata povećana za tri posto, odnosno oko milijardu kuna.