PORAZNI PODACI

Samo Bugari imaju gore zube od Hrvata

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.03.2015 15:55
  • Objavljeno 20.03.2015 u 15:55
zubi

zubi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Gubitak zuba u Hrvatskoj se javlja daleko ranije nego u zemljama EU, a gotovo 90 posto populacije treba neku od dentalnomedicinskih zahvata', moglo se čuti povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja u Hrvatskom liječničkom zboru gdje je predstavljen Strateški plan promicanja i zaštite oralnog zdravlja

Dokument je donijela Vlada RH na sjednici 18. ožujka, a cilj Strateškog plana je popraviti oralno zdravlje hrvatskih građana koje je jedno od najlošijih u Europskoj uniji i koje se od 1999. godine konstantno pogoršava.

'Daleko smo od europskog prosjeka i moramo poduzeti sve ne samo da te zube popravimo nego da preventivnim djelovanjem postignemo da se zubi ne kvare', rekao je ministar zdravlja Siniša Varga i dodao kako ovaj Strateški plan stavlja veliku odgovornost svim doktorima dentalne medicine, liječnicima, pedijatrima, tetama u vrtićima i školama da obrate pozornost na dentalno zdravlje i njegov utjecaj na opće zdravlje. 'Puno je područja na kojima trebamo raditi za poboljšanje skrbi o dentalnom zdravlju, osobito na preventivi', naglasio je ministar Varga.


Procjenjuje se da u Hrvatskoj gotovo 95 posto stanovnika ima neke patološke promjene, bilo da je riječ o karijesu ili o lošem stanju zubnog potpornog tkiva. Pokazatelj oralnog zdravlja starije populacije je gubitak zuba, dok je kod mladih to KEP indeks. KEP je skraćenica od karijes, ekstrakcija, plomba, a predstavlja zbroj brojeva karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestogodišnjaka u Hrvatskoj iznosi 3,99. Od zemalja EU, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4), dok najniže vrijednosti imaju Danska, Velika Britanija i Njemačka i to 0,7.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras naglasio je kako će Sveučilište pomoći i podržati promociju oralnog zdravlja te istaknuo kako ovakve strategije čine da društvo u cjelini bude zdravije. Predsjednica Povjerenstva za izradu Strategije i prorektorica za studente, studije i kontrolu kvalitete Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, predstavljajući Strateški plan, iznijela je zabrinjavajući podatak da se KEP indeks kod dvanaestogodišnjaka od 1991. godine, kada je iznosio 2,6, u 2009. godini povećao na 4,8.

'Vizija naše Strategije je da cjelokupno stanovništvo obuhvatimo kvalitetnom zaštitom oralnog zdravlja te se s dobrim pokazateljima na ovom području približimo prosjeku 'starih' članica Europske unije', rekla je Čuković-Bagić i dodala kako se u konačnici očekuje smanjenje oralnih bolesti, osobito karijesa koji je jedna od najčešćih bolesti usta od kojeg pati gotovo 90 posto svjetske populacije.

kjl

kjl

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo zdravlja


Provedbom Strateškog plana planirano je povećanje zdravih zuba kod petogodišnjaka i šestogodišnjaka na 60 posto, smanjenje KEP indeksa kod dvanaestogodišnjaka na 3,5, povećanje primjene fluoridacijskih i remineralizacijskih preparata i poboljšanje higijenskih i prehrambenih navika.

Željko Rotim, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine naglasio je važnost povećanog izdvajanja za preventivne programe oralne higijene i zaštite oralnog zdravlja, osobito kod djece.

Prema podacima Vijeća europskih doktora dentalne medicine iz 2009. godine u Hrvatskoj na 1100 stanovnika dolazi jedan doktor dentalne medicine, što je iznad prosjeka zemalja EU, gdje prosječno jedan doktor dentalne medicine dolazi na 1500 stanovnika. U nekim europskim zemljama dio preventivnog rada obavlja manje obrazovani kadar tzv. dentalni higijeničari, a koji u Hrvatskoj ne postoji. Posljednjih se godina povećava broj specijalista, no zabrinjava činjenica da čak ni u većim gradovima nema dovoljno specijalista dječje i preventivne dentalne medicine, a tamo gdje postoje, rade polivalentno i sustav ih ne prepoznaje niti koristi njihova znanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!