nakon rata

Samo 15 posto Izraelaca želi da Netanyahu ostane premijer, veću podršku ima Gantz

02.01.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Samo 15 posto Izraelaca želi da premijer Benjamin Netanyahu ostane na dužnosti nakon završetka rata s Hamasom u Gazi, iako ih puno više podržava njegovu strategiju slamanja militanata u palestinskoj enklavi, prema anketi objavljenoj u utorak

Netanyahu je obećao slomiti Hamas nakon napada 7. listopada u južnom Izraelu u kojem je 1200 ljudi ubijeno, a 240 oteto. Izraelske snage uništile su velik dio Gaze u svojoj gotovo tromjesečnoj ofenzivi osvete.

Izraelski premijer rekao je da je intenzivan vojni pritisak ključan kako bi se osiguralo da preostalih 129 talaca bude vraćeno nakon što je oko 100 oslobođeno krajem studenog u zamjeni koja je uključivala stotine palestinskih zatvorenika.

U anketi koju je proveo Izraelski demokratski institut (IDI), 56 posto ispitanika reklo je da je nastavak vojne ofenzive najbolji način za vraćanje talaca, dok 24 posto misli da bi zamjena s još tisućom palestinskih zatvorenika bila najbolje rješenje.

Samo 15 posto Izraelaca želi da Netanyahu ostane premijer nakon što rat završi, pokazala je anketa. Njegov politički suparnik i sadašnji partner u ratnoj vladi, centrist Benny Gantz, dobio je potporu 23 posto ispitanika, dok njih oko 30 posto nije navelo preferiranog vođu.

  • +20
Izraelski vojnici na terenu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

Anketa je provedena među 746 ispitanika od 25. do 28. prosinca, s razinom povjerenja od 95 posto, priopćio je IDI. Prethodno istraživanje IDI-ja u prosincu pokazalo je da 69 posto Izraelaca smatra da bi se izbori trebali održati čim rat završi.

Netanyahu je u subotu rekao da će proći mjeseci prije nego se postigne pobjeda. Uzastopna istraživanja pokazala su da je njegova popularnost naglo pala od iznenadnog napada Hamasa u listopadu, najsmrtonosnijeg dana u 75 godina Izraela.