zabrana ulaska

Salvini ponovio da talijanske luke ostaju zatvorene za migrante

24.01.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, šef desničarske Lige, ponovio je u četvrtak da talijanske luke ostaju zatvorene za brodove nevladinih organizacija koje spašavaju migrante, od kojih se jedan približava Siciliji

'Predstoji nova provokacija, nakon više dana u malteškim vodama, nizozemski brod Sea Watch 3 sa 47 migranata plovi prema Italiji', napisao je Salvini na Twitteru.

'Ponavljam da se naša politika ne mijenja i neće se promijeniti u budućnosti. Nitko se neće iskrcati u Italiji. Mi smo spremni poslati lijekove, namirnice i sve potrebno tim migrantima, ali talijanske luke jesu i ostaju zatvorene', jamčio je Matteo Salvini.

Istu poruku ima i njegov kolega u vladi Luigi Di Maio, zamjenik premijera i šef Pokreta 5 zvijezda (M5S) koji je poručio brodu da se uputi u Francusku.

'Brod Sea Watch koji plovi prema Siciliji dobit će u slučaju potrebe sanitarnu i medicinsku podršku talijanske vlade', naveo je Di Maio na Facebooku.

'Nakon toga pozivam ih da usmjere pramac prema Marseilleu i da iskrcaju te osobe na francuskom kopnu umjesto da nepotrebno danima čekaju u talijanskim teritorijalnim vodama', dodao je Di Maio.

Brod Sea Watch koji plovi pod nizozemskom zastavom, pripada njemačkoj NGO Sea Watch, spasio je prije 6 dana 47 migranata u moru kod Libije i od tada traži sigurnu luku u koju bi ih iskrcao, ali Malta i Italija odbijaju mu uplovljavanje.

U četvrtak se očekuje oluja i brod se uputio prema Siciliji gdje traži zaklon od nevremena.