pogoršani odnosi

Salvini nastavio kampanju protiv Macrona

23.01.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Talijanski zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je u srijedu da se nada kako Francuzi neće izabrati stranku predsjednika Emmanuela Macrona na predstojećim izborima za europski parlament u svibnju, produbljujući tenzije između Pariza i Rima

Odnosi Francuske i Italije, inače bliskih saveznika, pogoršali su se otkako su krajnje desna stranka Liga i Pokret pet zvijezda formirali koalicijsku vladu u Italiji prošle godine te su se okomili na Macronovu proeuropsku stranku En Marche (U pokretu).

"Macron možda više ne bude naš sugovornik (u budućnosti)", rekao je Salvini u intervjuu za državni radio RAI. "Njegova je podrška ispod 20 posto. Nadam se da će Francuzi uskoro donijeti drugačiju odluku", dodao je referirajući se na nadolazeće europske izbore u svibnju.

U ponedjeljak, Francuska je pozvala talijanskog ambasadora nakon što je drugi zamjenik premijera Luigi Di Maio optužio Pariz za održavanje siromaštva u Africi i poticanje masovnih migracija prema Europi.

U utorak, Salvini je rekao kako je Francuska nezainteresirana za stabilizaciju ratom uništene Libije - polazne točke za krijumčare koji šalju migrante prema Europi u opasnim čamcima i brodovima - zbog toga što se u Libiji sukobljavaju francuski i talijanski energetski interesi.

Salvini, čelnik stranke Lige, dodao je kako nije zabrinut oko posljedica neslaganja i kako će utjecati na vladine napore oko spasa nacionalne zrakoplovne kompanije Alitalije.

Talijanske novine javljaju kako je francusko-nizozemska zrakoplovna kompanija Air France-KLM u razgovorima s Rimom oko preuzimanja dijela vlasništva.

"Postoje i drugi igrači koji su u poziciji da postanu vlasnici dijela Alitalijina kapitala", rekao je Salvini.