nova državna valuta

Salvadorski predsjednik na Twitteru otklanjao građanima probleme s bitcoinom

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2021 19:07
  • Objavljeno 08.09.2021 u 19:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Predsjednik siromašne srednjoameričke države El Salvador Nayib Bukele u srijedu je proveo dan na Twitteru pružajući tehničku pomoć stanovnicima nakon što je bitcoin postao valuta u toj zemlji, što je prvi put da je neka zemlja to učinila

Preuzevši jezik IT odjela u tvrtkama diljem svijeta, 40-godišnji predsjednik tražio je korisnike da ponovno pokreću aplikaciju ako im se pojavi poruka „trenutno pod održavanjem".

Povijesno usvajanje bitcoina kao valute u toj srednjoameričkoj državi popraćeno je tehničkim problemima koje su smanjile vrijednost te kriptovalute u svijetu.

Bitcoin je u srijedu nastavio padati, nakon što je pao 1,7 posto, pa je po hrvatskom vremenu u 18:30 vrijedio 46.385 dolara. 

Bukeleova vlada donijela je zakon pod kojim sve poslovnice u zemlji moraju prihvaćati bitcoin kao valutu. Građani mogu plaćati i američkim dolarom, nacionalnom valutom od 2001. godine, piše Financial Times. 

Mladi predsjednik odluku koja je donesena i implementirana u samo 90 dana pravda tvrdnjama da će se time povećati investicije u državu i poboljšati pristup financijskim uslugama. 

El Salvador je dan ranije kupio 400 bitcoina, a u srijedu njih još 150, pa ih trenutno posjeduje 550, objavio je Bukele. 

On je u posljednjih 36 sati Twitterom upućivao građane kako da skinu aplikaciju Chivo, nazvanoj po lokalnom slengu za riječ „cool“, koja omogućuje prijenos novca bez provizija, a za koju se vlada nada da će ju preuzeti oni koji nemaju bankovne račune. 

Tijekom noći je aplikacija bila odspojena po drugi put kako bi se „poboljšalo korisničko iskustvo i otklonili problemi koje je imala tijekom dana“. 

„Nadamo se da će sutra biti bolje“, napisao je Bukele. 

Njegova vlada planira potrošiti više od 225 milijuna dolara za uvođenje bitcoina, a svaki građanin koji preuzme Chivo dobit će 30 dolara vrijednosti u bitcoinu. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!