velik iskorak

Buran početak za bitcoin u Salvadoru

08.09.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Bitcoin je u utorak postao službeno sredstvo plaćanja u Salvadoru, a njegov prvi dan obilježili su tehnološki problemi, prosvjedi ali i prve pozitivne reakcije trgovaca i kompanija, pišu britanski mediji

Vlada je građanima podijelila po 30 dolara u bitcoinu kako bi ih potaknula da ih počnu koristiti, a podržala je i digitalni novčanik Chivo, budući da procjenjuje da bi kriptovaluta mogla zemlji uštedjeti 400 milijuna dolara godišnje naknada za doznake iz inozemstva.

BBC je pak na temelju vladinih i podataka Svjetske banke izračunao da bi mogli uštedjeti nekih 170 milijuna dolara.

Platforme kao što su Apple i Huawei nisu nudile Chivo, a serveri su morali biti isključeni jer nisu mogli izdržati ogroman priljev registracija korisnika.

No, kako je dan odmicao, Chivo se počeo pojavljivati na više platformi, a prihvatili su ga i Starbucks i McDondald's.

"Moramo razbiti paradigme iz prošlosti. Salvador ima pravo razvijati se u susret naprednom svijetu", rekao je predsjednik Nayib Bukele.

Oporbeni političar Johnny Wright Sol smatra pak da je prvi dan korištenja bitcoina bio jako loš za predsjednika Bukelea, njegovu vladu i njegov "eksperiment".

"Većina stanovništva zna vrlo malo o kriptovalutama. Znamo tek da je posrijedi jako nestabilno tržište, a današnji je dan to i potvrdio", prenosi BBC njegov riječi.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

Veliki je problem bio što je u jednom trenutku najpopularnija kriptovaluta pala u jednom trenutku.

Dodatne nevolje izazvao je pad vrijednosti bitcoina s 52 tisuće ispod 43 tisuće dolara, na najnižu vrijednost u gotovo mjesec dana.

Salvador je zbog pada vrijednosti bitcoina ostao bez tri milijuna dolara, naglasio je Wright Sol. I nije bio usamljen u kritikama, budući da se ispred vrhovnog suda okupilo više od tisuću građana, prosvjedujući protiv bitcoina.

Kritičari upozoravaju da bi, osim financijske nestabilnosti, kriptovaluta mogla potaknuti i nezakonite transakcije.

Pojedine trgovce nisu pretjerano zasmetale oscilacije u vrijednosti bitcoina. 

"Bit će dobro što u pandemiji nećemo morati koristiti fizički novac", rekao je za BBC vlasnik obiteljske trgovine Ed Hernandez, dodavši da će ga to zaštititi od kupaca koji plaćaju krivotvorenim novčanicama.