ŠKOTSKA

Salmond pobijedio u debati protivnika neovisnosti

26.08.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Škotski premijer Alex Salmond, vođa kampanje za neovisnost Škotske od Britanije, tri tjedna prije povijesnog refereduma uvjerljivo je pobijedio u završnoj televizijskoj debati s Alastairom Darlingom, bivšim ministrom financija i predvodnikom tabora koji se neovisnosti protivi.

Po anketi među gledateljima nakon debate koju je u ponedjeljak navečer izravno prenosio BBC, Salmonda je njih 71 posto proglasilo pobjednikom debate, ali još nije jasno hoće li mu to pomoći da nadoknadi zaostatak u ispitivanjima javnog mnijenja uoči referenduma.

U prvoj debati prije nekoliko tjedana pobijedio je Darling. Od samog početka jučerašnje emisije, kako pišu britanski mediji, bilo je jasno da je Salmond, čelnik Škotske nacionalne stranke, ovaj put mnogo bolje pripremljen. Darling je, s druge strane, bio napet i nervozan.

Pristaše neovisnosti u anketama zaostaju u prosjeku 14 posto i od Salmonda se tražila izvedba koja će preokrenuti trend. Iako je uvjerljivo pobijedio, pitanje je hoće li se to pretočiti i u pridobivanje neodlučnih birača.

'Pobjeda u debati vam ne nužno ne nosi i nove glasove', rekao je Reutersu analitičar John Curtis s fakulteta Strathclyde.

Rasprava, koja je na trenutke bila usijana i puna nadvikivanja, i ovaj se put vodila oko toga što bi se dogodilo s funtom, nacionalnim zdravstvenim sustavom i eksploatacijom nafte na Sjevernom moru u slučaju škotske neovisnosti.