PODACI ZA SUBOTU

Saharski pijesak zagadio zrak: Kvaliteta u Zagrebu loša, u Splitu i Rijeci još gora

22.06.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Širom Hrvatske u subotu je pod utjecajem saharske prašine zabilježena loša i vrlo loša kvaliteta zraka, pokazuje trenutno stanje kvalitete zraka koje objavljuje portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Zrak vrlo loše kvalitete popodne je izmjeren na postajama kod Rijeke: Kostrena - Martinšćica, Pavleki, Rijeka 2, Ulinj i Viškovo - Marišćina, te na postaji Zoljan kod Našica.

Loša kvaliteta zraka izmjerena je na postajama od Istre do Slavonije i Dubrovnika.

Zrak loše kvalitete pokazalo je pritom mjerenje na pet postaja u Zagrebu, na po dvije u Osijeku i u Splitu te na postaji Omišalj LNG.

  • +25
Saharski pijesak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina koja je u petak zahvatila dijelove Hrvatske, stvarajući fenomen zamućenog neba. Povećane čestice u zraku mogu nanijeti štetu zdravlju ljudi, posebice male djece te starijih osoba i plućnih bolesnika.

Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koji europskim indeksom kvalitete zraka prikazuje trenutno stanje kvalitete zraka u Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon kiše koja je u noćas pala u Zagrebu, mnoge građane iznenadila je prljavština na njihovim automobilima koju su donijele oborine. Kako su se vozači nosili s tim problemom pogledajte u fotogaleriji i video zapisu.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić / PIXSELL