DRŽAVNA TAJNICA CLINTON

SAD se protivi svakom razbijanju BiH

25.02.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da se Sjedinjene Države protive bilo kakvom razbijanju Bosne i Hercegovine te da žele da vrata NATO-a i Europske unije ostanu otvorena za zemlje jugoistočne Europe

Clinton je kazala da, iako je pitanje BiH i njezine političke budućnosti možda izgubilo na važnosti, postoji mnogo nedovršenih poslova i osjetljivih pitanja koja tu treba riješiti. O statusu BiH Clinton je govorila tijekom saslušanja pred dvama odborima Senata, na kojima se razmatrao proračun State Departmenta za iduću godinu, vrijedan 52,8 milijardi dolara.

Clinton je kazala pred senatskim Odborom za vanjsku politiku kako SAD želi da BiH ostane ujedinjena i gleda prema Europi te da vrata za eventualno članstvo u NATO-u ostanu otvorena.

Clinton je odgovarala na pitanja demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je izrazila zabrinutost da zemlje članice NATO-a i posebno Europske unije možda osjećaju zamor od proširenja, pa nisu sklone ponuditi BiH put u članstvo.

Clinton je kazala da SAD ohrabruje EU da učini više da bi pokazala BiH koristi članstva te da radi s vladom u Sarajevu da bi se moglo učiniti ono što treba da BiH ispuni uvjete za kandidaturu za EU.

Naglasila je da Obamina administracije podržava isti put i za susjednu Srbiju.