POSLJEDICE ĆE DUGO TRPJETI

SAD potrošio i do šest bilijuna dolara za ratove u Iraku i Afganistanu

29.03.2013 u 19:34

Bionic
Reading

Ratovi u Iraku i u Afganistanu dugoročno će stajati Sjedinjene Države od četiri do šest bilijuna dolara i tako opteretiti proračun vlade u budućim desetljećima, po studiji objavljenoj u petak

Kako navodi Linda Bilmes, stručnjakinja na Harvarda, SAD će se morati pobrinuti za sve veći broj ratnih veterana, oko 2,5 milijuna, uz vraćanje pozajmica koje je uzeo kako bi podmirio troškove ratovanja.

'Jedna od posljedica tih proračunskih odluka tijekom rata u Iraku i u Afganistanu jest da će SAD ubuduće morati smanjiti izdvajanje za osoblje, diplomaciju, istraživanje i razvoj te preispitati neke vojne inicijative', ističe se u izvješću.

'Ukratko, baština iračkog i afganistanskog rata živjet će desetljećima', dodaje se u studiji.

Bilmes, koja je radila i za vladu Bila Clintona, ustvrdila je da je SAD dosad potrošio dva bilijuna dolara za ta dva rata koja je poveo George W. Bush

No, drži Bilmes, najviše će se novca potrošiti na invalidske mirovine i medicinsku skrb za ranjene vojnike: tako će više od polovice od 1,56 milijuna umirovljenih vojnika uživati doživotnu mirovinu. To je dosad najveći broj, rekla je Bilmes.

Ti će se troškovi s vremenom povećavati, dodaje, istaknuvši da su, primjerice, najveća izdvajanja nakon Prvog svjetskog rata bila u 1969., kada su bivši vojnici ostarjeli i kada im je bila potrebna veća liječnička skrb.

Nedavna ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da su Amerikanci sve više umorni od rata u Afganistanu i da kritiziraju odluku Georgea W. Busha da prije deset godina da napadne Irak. Donald Rumsfeld, ministar obrane u Bushovoj vladi, rekao je prije invazije da će rat stajati oko 50 milijarda dolara.